Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Datingsite gebruikt Facebookgegevens voor koppelen

(FILES) This May 26, 2010 file photo shows Mark Zuckerberg speaking during a press conference at the Facebook headquarters in Palo Alto, California. Facebook on January 26, 2011 said a software "bug" let a hacker impersonate the social network's founder Mark Zuckerberg in a comment posted to his public fan page at the website. The bogus update posted late Monday suggested that Facebook turn to its users instead of banks for money and got "liked" by more than 1,800 members of the social network before it was erased. AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS
(FILES) This May 26, 2010 file photo shows Mark Zuckerberg speaking during a press conference at the Facebook headquarters in Palo Alto, California. Facebook on January 26, 2011 said a software "bug" let a hacker impersonate the social network's founder Mark Zuckerberg in a comment posted to his public fan page at the website. The bogus update posted late Monday suggested that Facebook turn to its users instead of banks for money and got "liked" by more than 1,800 members of the social network before it was erased. AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Foto AFP / Gabriel Bouys

Datingsite Lovely-Faces.com gebruikt gegevens van een miljoen Facebookprofielen voor de eigen website. Dit schrijft CNN vandaag.

De makers bekennen de gegevens te hebben gekopieerd, maar zeggen dat ze daarmee wilden aantonen dat Facebook niet goed met de privacy omgaat. “Het is kunst, geen commercie,” is het credo.

De site, inmiddels offline, linkt mensen die zoeken naar een date door naar de Facebookprofielen van gegadigden. Hiervoor werden gegevens gebruikt als namen, locaties en foto’s.

“Facebook is een oneindig coole plek voor zo ontzettend veel mensen, maar tegelijkertijd een goudmijn voor identiteitsdiefstal en dating, zonder dat de gebruiker daar controle over heeft. Als we spelen met het concept van identiteitsdiefstal en dating kunnen we onthullen hoe fragiel een virtuele identiteit is.” - de makers van Lovely-Faces.com

Facebook is not amused: “Het verzamelen van informatie van onze gebruikers druist tegen onze voorwaarden in,” laat de netwerksite aan CNN weten. Het bedrijf heeft juridische stappen tegen de datingsite aangekondigd.