Charlois stopt etnische registratie onder dreiging van dwangsom CBP

De Rotterdamse deelgemeente Charlois is per direct gestopt met de registratie van gegevens over ras en etniciteit. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dreigde met een een dwangsom als Charlois daarmee door zou gaan.

De deelgemeente sloeg structureel gegevens op over de etniciteit van risicojongeren uit minderheidsgroepen. Ze wil de gegevens gebruiken om de jongeren uit de problemen te helpen, maar het registreren van gegevens over ras en etniciteit is volgens de Wet bescherming persoonsgegevens verboden. “We deden het met de beste bedoelingen om jongeren met een achterstand te helpen, maar we willen niet iets doen wat tegen de wet is”, zegt een woordvoerder.

Charlois kan volgens het CBP geen beroep doen op de uitzonderingen op die wet. De deelgemeente kan volgens de toezichthouder niet aantonen dat de aanpak leidt tot een vermindering van de achterstand van de jongeren.

Alle reeds geregistreerde gegevens moeten binnen drie maanden zijn verwijderd, op straffe van een dwangsom van tweeduizend euro per dag.