Buitenland

Denemarken

Asger Jorn

Het kunstmuseum ARoS in Aarhus toont schilderijen van de bekende Deense schilder Asger Jorn (1914-1973). Het gaat om werken uit de latere periode van Jorns leven. Jorn, geboren in Vejrum in Jutland, behoorde met o.a. Karel Appel en Corneille tot de oprichters van de CoBrA-beweging, die eind jaren veertig van de vorige eeuw de moderne kunst sterk beïnvloedde. T/m 22 mei. 0045-8730 6600 & www.aros.dk

Duitsland

Surreële objecten

In de Schirn Kunsthalle in Frankfurt gaat 11 februari de expositie open, gewijd aan Surreële objecten. Driedimensionaal werk van Dali tot Man Ray. Met o.a. ‘Afrodisiac’ van Salvador Dali, de bekende zwarte telefoon met een kreeft als hoorn en Cadeau van Man Ray, een rechtopstaand strijkijzer met een soort rode spijkers op het strijkvlak. De 150 werken zijn gemaakt in de periode tussen 1925-1945. De namen die eruitspringen zijn Duchamp, Magritte, Dalí, Picasso en Miró, maar er is ook werk van minder bekende kunstenaars. T/m 29 mei. www.schirn.de

Klassiker in Bonn

In de Kunst- und Ausstellingshalle in Bonn is werk te zien van beroemde kunstenaars als Hans Arp, Max Beckmann, Edvard Munch, Ernst Kirchner en Andy Warhol. De getoonde werken komen uit de collectie 20ste en 21ste eeuwse kunst van Kunsthalle Bielefeld.

T/m 26 mrt. Inl www.bundeskunsthalle.de

Oostenrijk

Der Blaue Reiter

De Blauwe Ruiter was een kleine groep gelijkgestemde kunstenaars in Duitsland, die tussen 1911 en 1914 bestond. De beweging werd in 1911 opgericht door Wassily Kandinsky, Franz Marc, August Macke en Alexej von Jawlensky. De stroming wordt tot het expressionisme gerekend. Tot 15 mei wordt in Albertina in Wenen werk getoond van deze kunstenaars.

Inl www.albertina.at

Spanje

La Conservera

Het centrum voor Contemporaine Kunst La Conserva in Ceuti, Murcia toont tot en met 15 mei werk van zes internationale kunstenaars. Ze hebben gemeenschappelijke interesses en gebruiken thema’s uit de kunsthistorie, literatuur en populaire cultuur. Francesco Vezzoli (Italië, 1971) maakte een videofilm over de lancering van een nieuw parfum. Bij William Cordova (Peru, 1971) staat een monumentale sculptuur van triplex centraal.

Inl 0034-868923132www.lanconserva.nl

Italië

The Vorticists

In het voormalige woonhuis van Peggy Guggenheim in Venetië is de expositie The Vorticists: rebel Artists in London and New York 1914-1918 te zien. Ezra Pound heeft de modernistische beweging gevormd en de naam The Vorticists bedacht. Het moest een alternatief antwoord zijn op de stromingen als het kubisme en futurisme. Er worden honderd sculpturen, schilderijen, foto’s en werk op papier getoond.

T/m 15 mei. 704 Dorsoduro Inl 0039-041 2405411 & www.guggenheim-venice.it

Verenigde Staten

Cézannes kaartspelers

In het Metropolitan Museum of Art in New York wordt voor het eerst de serie schilderijen met kaartspelers van Cézanne getoond. Eromheen zijn tekeningen en studies te zien van het werk en ook gerelateerde werken met poserende boeren.

T/m 9 mei. Inl www.metmuseum.org