Boekennieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Egypt, Lower Egypt, the Mediterranean Coast, Alexandria, Alexandrina Library
Egypt, Lower Egypt, the Mediterranean Coast, Alexandria, Alexandrina Library hemis.fr

Bezige Bij zuinig met superlatieven Nederlandse auteurs

Traditiegetrouw staan de aanbiedingsfolders van de uitgeverijen vol superlatieven over het boek dat ze aanprijzen bij boekhandel en pers. In Propria Cures besloot Maarten Moll het aantal te tellen in de folder van De Bezige Bij en kwam tot een opmerkelijke conclusie.

Buitenlandse auteurs werden vele malen enthousiaster aangeraden dan hun Nederlandse collega’s. Zo kregen Philippe Claudel, Antonio Pennacchi en Esther Freud minstens tien superlatieven (van meesterlijk tot briljant en fijnzinnig). Dat is meer dan bij de Nederlandse auteurs Marcel Möring, H.J.A. Hofland en Cees Nooteboom (resp. 5,2 en 3) bij elkaar opgeteld. ‘Het lijkt of De Bezige Bij na de dood van de grote kanonnen Reve (2006), Wolkers (2007), Claus (2008) en Harry (2010) geen geloof meer heeft in auteurs van eigen bodem,’ stelt Moll. (TJ)

Oudste debutant en bestsellerauteur is Japanse van 92

De oudste debutant ooit? De Japanse dichter Toyo Shibata begon te schrijven toen ze 92 was, haar eerste bundel verscheen in 2009, en nu haar honderdste verjaardag nadert, is ze een bestsellerauteur in Japan, tekent The Guardian op. Anderhalf miljoen exemplaren maar liefst zijn er verkocht van Kujikenaide (‘Verlies de moed niet)’. Zoals uit de titel al blijkt, is het vooral bemoedigende poëzie: ‘Ieders dromen zijn gelijk,’ is een van haar gedichten. Ze is gaan schrijven omdat haar zoon haar aanmoedigde. (TJ)

Martel stuurt geen boeken meer aan Canadese premier

De afgelopen vier jaar stuurde Man Booker Prizewinnaar 2002 Yann Martel honderd boeken op aan de Canadese premier Stephen Harper. Het was zijn hoogstpersoonlijke poging om de premier enige geletterdheid en liefde voor de literatuur mee te geven. Maar nu zet Martel het initiatief stop, zo meldt The Guardian. Meer dan een beleefd standaardantwoord hebben de zendingen nooit opgeleverd. Martel: „Ik word het moe om boeken als politieke kogels en granaten te gebruiken”. (DL)

OP DE SITE

Atte Jongstra’s geschiedenisreeks Vaderlands Verleden en het aftellen voor de komst van de biografie Willem Elsschot.

M.m.v. Bernard Hulsman, Toef Jaeger en Dirk Leyman.