Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Berlusconi: Mubarak is een wijs man

Op 1 februari protesteerden inwoners van Milaan tegen Mubarak.
Op 1 februari protesteerden inwoners van Milaan tegen Mubarak. Foto Reuters / Paolo Bona

Ondanks brede internationale kritiek op de Egyptische president Mubarak, heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vanmorgen de loftrompet gestoken over de betwiste leider.

Berlusconi noemde Mubarak volgens persbureau Reuters ‘een wijs man’ en zei dat de door duizenden Egyptenaren verguisde Mubarak aan moet blijven tijdens een ‘overgang naar democratie’.

“Ik hoop op continuiteit in de regering. Ik hoop dat er een overgang naar een meer democratisch systeem zonder een breuk met Mubarak kan plaatsvinden. Hij wordt in het westen, in de eerste plaats in de VS, gezien als een verstandige man en een juist referentiepunt.” - Berlusconi vanmorgen

Dit terwijl Italië in een gezamenlijk statement met andere Europese leiders verklaarde ‘extreem bezorgd’ te zijn over de situatie in Egypte en opriep tot ‘een snelle en ordentelijke overgang naar een breed gerepresenteerde regering’. Berlusconi deed zijn uitspraken voor de Europese top van vandaag.

Volg ons liveverslag over de gebeurtenissen in Egypte. Lees hier onze artikelen.