Beeldende kunst

Nieuw

Art Rotterdam

Zeventig internationale galeries laten op de beurs Art Rotterdam van 10 t/m 13 februari de nieuwste ontwikkelingen zien in de beeldende kunst. Locatie: Cruise Terminal. ‘Focused artist’ is de conceptuele kunstenaar Navid Nuur (1976). Hij toont ‘Distant relations between lovers could fail by the lack of your true focus’, waarin hij de relatie tussen kunstenaars en magazines, catalogi en beurzen, centraal stelt.

Tegelijkertijd is in LPII in het tegenoverliggende gebouw Las Palmas een designbeurs met unieke of in kleine oplage geproduceerd design en sieraden.

Wilhelminakade 699. Inl www.artrotterdam.nl.

Anthon Beeke

Museum Jan van der Togt in Amstelveen brengt een hommage aan Anthon Beeke (1940), een van Nederlands belangrijkste grafisch ontwerpers met een expositie. Hij ontwierp verpakkingen, logo’s en huisstijlen, tv-commercials, affiches voor theatergezelschappen als Zuidelijk Toneel/Globe en Toneelgroep Amsterdam en het blotemeisjesalfabet.

T/m 13 maart, Dorpsstraat 50. Inl www.jvdtogt.nl

Dolph Kessler

Speciaal voor de Kunsthal Rotterdam selecteerde Dolph Kessler zes foto’s van Art Fairs, die geprint zijn op groot formaat. Hiermee wordt de wereld van de kunstbeurzen de Kunsthal binnengehaald. Er wordt als het ware een tijdelijke dependance gecreëerd van Art Rotterdam.

T/m 27 maart. Museumpark, Westzeedijk 341.

End and Return of History Painting

Een herinterpretatie van de klassieke historiestukken uit de kunstgeschiedenis gekoppeld aan de actualiteit, dat is waar de expositie The End of History…and the Return of History Painting in Museum voor Moderne Kunst in Arnhem over gaat. Geen taferelen van nationale eenheid of trots, waarmee het genre vroeger vol zat, maar juist de vreselijke gevolgen van nationalisme, patriottisme, guerrilla’s, terreur en oorlogen worden verbeeld in tachtig werken van zeventien internationale kunstenaars.

T/m 8 mei, Utrechtseweg 87. Inl www.mmkarnhem.nl.

Nicolaas Verkolje

De fluwelen hand heet het eerste overzicht ooit van het werk van Nicolaas Verkolje (1673-1746) in Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Zijn fluwelen toets, mooie kleurcombinaties en oog voor detail in dramatische verhalen maken zijn schilderijen aangenaam om naar te kijken. Naast dertig schilderijen waaronder bijbelse en mythologische historiestukken en portretten van met regenten en rijke kooplui hangen er in het museum ook dertig tekeningen.

Van 5 febr t/m 12 juni, Lasondersingel 129-131. Inl www.rijksmuseumtwenthe.nl

Pablo Picasso

Hij was misschien wel dé belangrijkste kunstenaar van de twintigste eeuw. Telkens weer wist hij zich te vernieuwen. In het Tritonkabinet toont het Gemeentemuseum Den Haag een kleine selectie uit zijn uitgebreide oeuvre met o.a. het pas aangekochte kubistische schilderij ‘Lezende vrouw in korset’, tekeningen en prenten.

T/m 11 sept, Stadhouderslaan 41. Inl www.gemeentemuseum.nl

Krijn de Koning

In de bruikleencollectie van het Instituut Collectie Nederland (ICN) bevindt zich veel werk uit de vorige eeuw. Krijn de Koning (1963) koos abstract en geometrisch werk uit om dat te combineren met zijn foto’s van attractieparken over de hele wereld in het Mondriaanhuis Amersfoort.

Van 8 febr t/m 29 mei, Korte Gracht 11. Inl www.mondriaanhuis.nl