Beeldende kunst

Aanraders

Andor von Barsy

De 297 foto’s in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam die de Hongaar Andor von Barsy (1899-1965) rond 1928 in de haven van Rotterdam maakte, zijn ontdekkingen. Von Barsy nam niet alleen beweging op maar liet ook de camera zélf bewegen vanuit auto’s, trams, schepen, vliegtuig en zelfs vanaf de bewegende spoorbrug.

T/m 3 april, Wilhelminakade 332. Inl www.nederlandsfotomuseum.nl.

Julian Schnabel

Met een handgemaakte camera fotografeerde de Amerikaanse kunstenaar Julian Schnabel zijn familieleden en vrienden in groot formaat polaroids. Die beelden zijn nu te zien in het Fotomuseum Den Haag. Onmacht, dat is waar het Schnabel om gaat. T/m 27 maart, Stadhouderslaan 43. Inl: www.www.fmdh.nl

Gabriël Metsu

De 17de-eeuwse Hollandse genreschilder Gabriël Metsu (1629-1667) schilderde scènes met volkse types, of interieurs met dames in glimmend satijn. In het Rijksmuseum Amsterdam hangen nu 35 van zijn schilderijen.

T/m 21 maart, Jan Luijkenstraat 1. Inl: www.rijksmuseum.nl

Eugene Smith

De Amerikaanse fotograaf Eugene Smith (1918-1978) werd bekend met zijn zwart-wit reportages voor Life Magazine, waarin hij de beslommeringen van ‘gewone mensen’ op vaak epische wijze gestalte gaf. In Foam, Amsterdam, zijn ze te zien. T/m 16 maart, Keizersgracht 609. Inl: www.foam.nl

Rineke Dijkstra

Met haar nieuwe videowerk The Krazy House in De Hallen, Haarlem laat Rineke Dijkstra zien dat jongeren in de afgelopen vijftien jaar een stuk zelfbewuster zijn geworden. T/m 13 maart, Grote Markt 16. Inl: dehallen.nl

Edvard Munch

De Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) schilderde de donkere kanten van het leven: dood, eenzaamheid, ziekte, verval en angst. De Kunsthal Rotterdam laat zijn magnifieke werk zien. T/m 20 febr, Westzeedijk 341. Inl: www.kunsthal.nl

Thorn Prikker

De veelzijdige kunstenaar Thorn Prikker tekende, werkte met textiel, hout en glas-in-lood. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam toont een verrassend overzicht van een ambachtsman.

T/m 13 febr, Museumpark 18-20. Inl: www.boijmans.nl

Hella Jongerius

Ook in Boijmans Rotterdam: de serviezen, stoffen, stoelen en banken van ontwerper Hella Jongerius (1963). Midden in de zaal staat haar Frog Table en op de vloer vazen in kleurschakeringen.

T/m 13 febr.

Laatste kans!

Martha Rosler

Op haar expositie Point and Shoot in het Stedelijk Museum (SM’s) Den Bosch toont de Amerikaanse Martha Rosler kritische collages van oorlog en modebladen die consumenten dromen aanpraten.

T/m 12 febr, Magistratenlaan. Inl: sm-s.nl

Mike Bouchet

Het Cobra Museum Amstelveen heeft de Amerikaanse kunstenaar Mike Bouchet (1970) de vrije hand gegeven om zijn visie op ‘New Living’ te tonen, afgestemd op de ruimten in het museum.

T/m 6 febr, Sandbergplein 1. Inl: www.cobramuseum.nl

Eugène Brands/Andrei Roiter

Het Stedelijk Museum Schiedam laat in tekeningen, schilderijen, collages, assemblages, proza en gedichten Eugène Brands’ zoektocht zien. En in Bon Voyage toont Andrei Roiter in een grote installatie zijn tekeningen, schilderijen, foto’s en sculpturen.

T/m 6 febr, Hoogstraat 112-114. Inl www.gemeentemuseumschiedam.nl