Amerikaanse conservatieven op de bres voor Mubarak

Moslimbroederschap verbrandt Israëlische vlag. Foto Demotix, 2009

Mubarak is al dertig jaar onze bondgenoot. Hij sloot vrede met Israël. We moeten hem blijven steunen, anders komt de Moslimbroederschap aan de macht. Dan krijgen we een islamitische revolutie zoals Iran in 1979 overkwam.

Zo denken veel vooraanstaande conservatieven in de VS over het conflict in Egypte. De progressieve website Salon.com stelt ‘Mubaraks Amerikaanse fanclub‘ aan ons voor.

Pamela Geller, invloedrijk blogger en politieke vriendin van Wilders, vreest dat Barack Obama “weer een bondgenoot voor de bus gooit”. De onlusten in Egypte ziet ze als “een strijd tussen de seculieren en de islamitische racisten”. Laatstgenoemden zouden verenigd zijn “in hun haat tegen Israël”. Op televisie heeft ze gehoord dat de anti-Mubarak demonstranten ‘allahoe akbar’ roepen. Geller moet er niet aan denken dat de militaire hulpgoederen van de VS straks in de handen van islamisten vallen.

Mike Huckabee, predikant, Fox News-presentator en voormalig Republikeins presidentskandidaat, waarschuwt dat de destabilisatie van Egypte gevolgen kan hebben voor de hele wereld. Ook hij wil dat de VS de vriendschap met Mubarak voortzet.

Richard Cohen, een opiniemaker wiens politieke kleur troebel is, gelooft dat de droom over een democratisch Egypte uitmondt in een nachtmerrie. “Amerika moet opkomen voor mensenrechten. Maar het moet ook aan de juiste zijde van de geschiedenis staan. Dit keer gaan deze twee zaken waarschijnlijk niet samen.”