Alle Lego-poppetjes zijn felgeel gekleurd, waarom?

Er zijn piraten, ridders, indianen en autocoureurs van Lego. Alle poppetjes van de Deense speelgoedfabrikant hebben een gele ‘huidskleur’? Waarom, zo wil de redactie van nrc.next weten.

Die felle gele kleur, die is bewust gekozen, zegt Lego. Omdat de speelgoedfabrikant geen onderscheid wil maken tussen verschillende rassen. „Het draait bij de poppetjes niet om de huidskleur, maar om het karakter”, vertelt woordvoerder Femke Verhoeven van Lego Benelux. „Er bestaat geen felgele huidskleur en daarom is dit een neutrale keus.”

Blauw zou ook een neutrale keus zijn geweest? Nou, zo neutraal ook weer niet want dan zouden het smurfen zijn geweest, zegt ze lachend. Daarbij is geel ook een heel vrolijke kleur, zegt Verhoeven. „Kinderen associëren het met de zon.”

Toen Lego in 1974 de plastic miniatuurmensjes introduceerde, waren het eenvoudige gele poppetjes. Naarmate de populariteit steeg, kregen de legomannetjes steeds meer uiterlijke kenmerken. „Mannen werden voorzien van snorren, baarden en petjes.” Later kwamen er ook legovrouwtjes, die kregen paardenstaarten en getuite lippen. Ook aan de kleding werd meer gedaan. Van de fabrieksband rolden mannetjes met bijvoorbeeld werkpakken en vrouwtjes in rokjes. „Alleen de ‘huidskleur’ is altijd hetzelfde gebleven.”

Toch vind je op de website van Lego tegenwoordig poppetjes die niet geel zijn. Zo zijn de personages van het thema Star Wars wit en blauw. Ook Harry Potter is niet geel, maar wit. „Dit zijn de speciale uitvoeringen die onder een bepaalde licentie vallen”, vertelt Verhoeven. „Star Wars wil dat de poppen eruitzien zoals in de film. En daar zijn ze nu eenmaal niet geel.”

Ook bij Lego Duplo, het legospeelgoed voor kinderen tussen de een en vijf jaar, zijn de poppetjes niet geel. Omdat voor kleine kinderen het speelgoed herkenbaar moet zijn, zegt Lego. De personages hebben hier dezelfde eigenschappen als mensen in de echte wereld. „Dus is er een vader en een moeder, er zijn broertjes en zusjes en heb je lichte en donkere mensen”, zegt Verhoeven.

Kinderen kunnen vanaf de geboorte verschillen in gezichten herkennen, zegt Olivier Pascalis, hoofd van het laboratorium voor neurocognitieve psychologie in het Franse Grenoble. Maar of de legopoppen nou geel zijn of een realistische kleur hebben, maakt niet uit. „Kinderen zien speelgoedminiaturen niet als echte mensen.” De onderzoeker denkt dat Lego zich met de gele poppetjes waarschijnlijk wil verantwoorden tegenover de ouders. „Die willen politiek correct speelgoed kopen.”

Servaas van der Laan