Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Van Vollenhoven hekelt benoemingsprocedure opvolger

Voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven toont zich allerminst gelukkig met de manier waarop zijn opvolger is benoemd. “Dit moet veranderen.”

‘De Raad van Pieter’
Van Vollenhoven draagt zijn voorzitterschap maandag over aan Tjibbe Joustra. De scheidend voorzitter toont zich gelukkig die benoeming, maar niet met de manier waarop de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is benoemd. Dat zegt hij in de documentaire ‘De Raad van Pieter’, die de NOS zondag uitzendt.

Daarin zegt Van Vollenhoven dat de manier waarop Tjibbe Joustra is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onjuist is. “Niet de overheid, maar de raad zelf moet uit het oogpunt van onafhankelijkheid met een voorstel kunnen komen wie er wordt voorgedragen voor de functie van raadslid of voorzitter”, vindt hij.

Eens maar nooit weer
Het zint Van Vollenhoven niet dat kandidaten voor de functie worden benoemd door de overheid, terwijl diezelfde overheid onderwerp kan zijn van een onderzoek. “Het is een politieke benoeming van wat mij betreft eens maar nooit weer. Dit moet veranderen.”