Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Sleep tight, don't let the bedbugs bite

Bed bugs crawl around in a container on display during the 2nd National Bed Bug Summit in Washington, DC, February 2, 2011. In response to consumer concern about the rising incidence of bed bugs in the United States, the Federal Bed Bug Workgroup will hold the National Bed Bug Summit on February 1-2, 2011. During the meeting, panels will discuss bed bug initiatives, identify gaps in knowledge and outline suggested ideas for improving control on a community-wide basis. AFP PHOTO/Jewel Samad
Bed bugs crawl around in a container on display during the 2nd National Bed Bug Summit in Washington, DC, February 2, 2011. In response to consumer concern about the rising incidence of bed bugs in the United States, the Federal Bed Bug Workgroup will hold the National Bed Bug Summit on February 1-2, 2011. During the meeting, panels will discuss bed bug initiatives, identify gaps in knowledge and outline suggested ideas for improving control on a community-wide basis. AFP PHOTO/Jewel Samad AFP

Bedwantsen krioelen in een container die wordt gebruikt om de vier tot acht millimeter lange insecten te tonen tijdens de nationale bedwantsenconferentie in Washington DC, die voor de tweede keer wordt gehouden.

De conferentie is een reactie op de ‘verontruste consumenten’ over de steeds groter wordende ‘bedbug’-plaag in de Verenigde Staten. De epidemie van wandluizen, zoals de beestjes ook wel worden genoemd, drijft New Yorkers al maanden tot wanhoop.

Afgelopen zomer was de moeilijk uitroeibare wandluis in de Verenigde Staten enorm in opkomst. En nog altijd vormen de luizen daar een groot probleem.

Bedwantsen waren in de westerse wereld vrijwel verdwenen dankzij bestrijding met DDT, maar dat middel is nu verboden. Waarschijnlijk zijn de beestjes teruggekeerd door het toegenomen internationale verkeer. Reizigers nemen het ongedierte mee uit exotische gebieden.

Als de luizen zich eenmaal in een warm bed hebben genesteld en bloed hebben opgezogen, planten ze zich razendsnel voort. Vervolgens gaan ze ongemerkt mee naar kantoor, winkels en kroegen. Ze houden zich graag op in textiel en zijn vooral ’s nachts actief.

In september vorig jaar moesten kantoren en winkels tijdelijk worden gesloten om te worden gereinigd. Hotels vreesden voor minder klandizie. En er was een speciale wandluisregistratiewebsite waar mensen hun plaag konden melden.

Jeukende beten tot daaraantoe, het gaat met name om financieel leed. Een man die klaagde dat er wandluizen in zijn hotelkamer zaten, moest zelf opdraaien voor de kosten van de inspectie: 250 dollar.

Een vrouw die de beestjes mee had genomen naar haar werk, kreeg 10.000 dollar in rekening gebracht voor de complete schoonmaak van het kantoor.