Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Shell en Unilever sloten 2010 goed af

Shell en Unilever noteren in het laatste kwartaal van het vorige jaar goede cijfers. Het Brits-Nederlandse olieconcern zag zijn nettowinst over het vierde kwartaal van 2010 verdrievoudigen naar bijna 6,79 miljard ten opzicht van 1,96 miljard een jaar eerder.

Shell schrijft de goede cijfers toe aan een stijging van de olie- en aardgasproductie, een stijging van de LNG-verkoopvolumes (vloeibaar aardgas) met 25 procent en aanhoudende groei in de downstream, de productie van onder meer motorbrandstoffen, grondstoffen voor de chemie en basischemicaliën.

Het Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2010 een 15 procent hogere winst geboekt, waarbij de onderliggende omzet harder groeide dan een jaar eerder en de prijzen stabiel bleven. Dat maakt het levensmiddelenconcern vanochtend bekend.