Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Schippers: kabinet kan probleem krijgen

Het kabinet komt in „behoorlijk grote” problemen als het na de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart geen meerderheid in de Eerste Kamer haalt. Mogelijk ontstaat er zelfs een „onwerkbare situatie”. Dat zegt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) vandaag in de Volkskrant.

Schippers is de eerste minister die deze zorg hardop uitspreekt. Vandaag zegt Loek Hermans, VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, bij de NOS dat het voortbestaan van het kabinet op het spel staat. Eerder had scheidend CDA-senator Jos Werner in NRC Handelsblad al gezegd dat het kabinet zou moeten opstappen als het geen meerderheid behaalt.

Nu heeft het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV die meerderheid in de Eerste Kamer niet. De PVV is daar niet vertegenwoordigd.

Het kabinet kwam al in de problemen in de senaat bij de behandeling van het Belastingplan 2011. Dat leidde er toe dat het kabinet zeer tegen zijn zin moest besluiten tot uitstel van onder meer de btw-verhoging voor de podiumkunsten. Volgens Schippers is het een illusie dat de Eerste Kamer zich apolitiek zal opstellen. Zij zegt dat de regeringspartijen voluit op campagne moeten gaan om een meerderheid te verwerven. Overigens zullen premier Mark Rutte (VVD) noch vicepremier Maxime Verhagen (CDA) verkiezingsdebatten voeren.