Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Schadeclaim Feyenoord bij Deense bond

Feyenoord heeft een schadeclaim ingediend bij de Deense voetbalbond voor de blessure die Jon Dahl Tomasson opliep bij het WK. De KNVB en Bayern legden een geschil over de blessure van Arjen Robben bij.

Tomasson scheurde op 24 juni in het WK-groepsduel tegen Japan een kniepees en speelde sindsdien niet meer voor zijn club. Feyenoord verwijt de Deense bond onvoorzichtigheid. De schadeclaim bedraagt meer dan een miljoen euro. De Deense voetbalbond heeft nog niet gereageerd, zo liet een woordvoerder van Feyenoord vandaag weten. De club stelde de Deense bond eerder op de hoogte van zijn onvrede over de blessure.

Tomasson scheurde in zijn laatste interland voor Denemarken een pees bij het nemen van een strafschop tegen Japan. Hij raakte geblesseerd bij zijn aanloop, zag de penalty gestopt door de doelman, maar scoorde in de rebound.

Bondscoach Morten Olsen had al drie keer gewisseld en liet de geblesseerde aanvaller de laatste tien minuten op het veld staan. Dat zou tot extra schade aan de pees kunnen hebben geleid. Mogelijk moet de 34-jarige Tomasson, die een speciaal herstelprogramma volgt in Rotterdam, zelfs zijn loopbaan beëindigen.

Feyenoord heeft volgens de woordvoerder het geschil rond Robben nauwlettend gevolgd. „Een interessante casus voor ons. Ergens is het jammer dat het niet tot een uitspraak is gekomen.”

De KNVB en Bayern kwamen gisteren als compromis overeen dat Oranje en de Duitse club in mei 2012 in München een oefenwedstrijd tegen elkaar spelen. Bij Robben, die dan niet voor Bayern maar voor Oranje uitkomt, werd begin augustus een zware spierblessure geconstateerd, nadat hij met Oranje tot en met de finale een groot deel van het WK had gespeeld. Pas in januari was hij weer in staat te voetballen.

Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zegt op de site van de club, met een verwijzing naar andere internationals die tijdens interlands geblesseerd raken, blij te zijn dat het geschil uit de wereld is. „Goed voor de voetbalfamilie dat we een bevredigende oplossing hebben gevonden.”

KNVB-directeur Bert van Oostveen: „Dit is een goede oplossing. Wij verheugen ons op ein tolles Freundschaftsspiel in München.”