Rusland boos over uitzetting diplomaat

Volgens Ierland heeft de diplomaat papieren gestolen voor Russische spionnen in de Verenigde Staten.

De uitzetting van een van spionage verdachte Russische diplomaat uit Ierland is gisteren sterk veroordeeld door Moskou. „Het is duidelijk een onvriendelijke stap waarop een antwoord niet zal uitblijven”, aldus Vladimir Titov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Ierse autoriteiten heeft de diplomaat geholpen bij het vervalsen van paspoorten voor het Russische spionnennetwerk dat vorig jaar in de Verenigde Staten werd opgerold. Volgens de autoriteiten in Dublin hebben de spionnen zes identiteiten van Ieren gebruikt. Die zouden zijn gestolen van Ieren die op de Russische ambassade in Dublin een visum voor Rusland aanvroegen. Ierland noemde de bezigheden van de uitgezette diplomaat in een verklaring „volstrek onacceptabel”, maar spreekt ook de hoop uit dat de „ fundamenteel sterke” relatie met Rusland overeind blijft. (AFP, Reuters)