Rosenthal sprak niet met Iraanse collega over lot Bahrami

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft geen contact gehad met zijn Iraanse collega over de zaak van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamervragen Bahrami
Vorige week werd Bahrami opgehangen, nadat ze in januari schuldig was bevonden aan drugsbezit. Volgens Rosenthal heeft hij er alles aan gedaan om de executie van Bahrami te voorkomen. D66-leider Pechtold twijfelde daaraan en stelde schriftelijke vragen over de kwestie.

Geen contact met collega Iran
In de brief van Rosenthal aan de Kamer staat te lezen dat de minister geen persoonlijk contact heeft gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken over het lot van Bahrami. Hij heeft wel gesproken met de Iraanse ambassadeur in Nederland.

“Misleid door het van Iraanse zijde geschetste tijdpad zijn we niet toegekomen aan de zwaarst denkbare stappen, waarbij u moet denken aan mijn persoonlijke inzet in contact met mijn Iraanse collega of andere contacten op nog hoger niveau,” schrijft Rosenthal in de brief.

Vanmiddag rond 16.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de zaak.