Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Regime van Mubarak kiest de tegenaanval

De Egyptische crisis heeft een nieuwe, gewelddadige wending genomen met de vandaag voortdurende aanval om het verzet tegen het regime te breken. Officieel zijn er vijf doden en meer dan 800 gewonden gevallen bij het offensief van duizenden zogeheten ‘Mubarak-aanhangers’ tegen de tienduizenden betogers in het centrum van Kairo.

De omstandigheden rondom de aanval door enkele duizenden aanhangers van Mubarak duiden op een goede voorbereiding en coördinatie. Na de toespraak van Mubarak, dinsdag op de staatstelevisie, dat hij tot de presidentsverkiezingen in september zou aanblijven, deelde het leger mee dat de betogers het plein moesten verlaten. Het leger had tot dan de rol van neutrale toeschouwer gespeeld. Militairen fouilleerden wel iedere anti-Mubarakbetoger die het Tahrirplein betrad en namen alles in beslag wat als wapen kon worden gebruikt.

Dat bleek gisteren een groot nadeel voor de betogers toen ’s middags plotseling duizenden Mubarak-aanhangers verschenen, met stokken, messen en knuppels. Het feit dat ze allemaal tegelijk kwamen, duidt erop dat ze ruim baan kregen. Sommigen zeiden dat ze gebeld waren om op het afgesproken tijdstip te verschijnen. Volgens de oppositie bevonden zich tussen de aanvallers agenten in burger. De Arabische zender Al-Jazeera toonde beelden van identiteitsbewijzen van gevangen Mubarak-aanhangers, waaruit zou blijken dat die zouden werken voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de VS moet de machtsoverdracht ‘nu’ beginnen.

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) ziet af van het bezoek dat hij komend weekend aan Egypte zou brengen.

VS verharden kritiek: pagina 7