Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Rechters Haarlem oordelen als Wilders wil wraken

Rechters uit Haarlem staan tijdens het komende proces tegen Geert Wilders paraat om een eventueel wrakingsverzoek te behandelen. Dat zegt de rechtbank in Amsterdam.

Maandag begint het proces tegen de PVV-voorman opnieuw, nadat diens verdediging de rechtbank vorig jaar met succes wraakte. Wilders vond dat de rechtbank de schijn van partijdigheid had gewekt door een besluit over het horen van arabist Hans Jansen voor zich uit te schuiven.

In oktober werden de rechters in de zaak-Wilders gewraakt door hun directe collega’ s. Dat, en gebrekkige communicatie en begeleiding tijdens en na het proces, door het rechtbankbestuur, stortte de rechtbank in een „crisis”, concludeerde een commissie onder leiding van buitenstaander M. Meijerink. De rechtbank in Amsterdam heeft er nu voor gekozen rechters uit Haarlem te vragen, zodat „de afstand wat groter” is tot de rechters die de zaak behandelen, zegt een woordvoerder.

Officieel moeten wrakingsrechters van dezelfde rechtbank zijn. Dit is ondervangen door rechters uit Haarlem te vragen die ook als plaatsvervangend rechter (invaller) in Amsterdam geregistreerd staan.

Het proces begint volgende week met een regiezitting. Daar worden besluiten genomen over het verloop van de zaak. Zo zal besproken worden of alle onderdelen van de zaak moeten worden overgedaan, of alleen een deel daarvan.

Gisteren werd bekend dat Geert Wilders de Amsterdamse raadsheer Ton Schalken wil laten oproepen als getuige in het proces tegen hem. Daarnaast zal Wilders’ advocaat opnieuw om de achttien getuigen en deskundigen vragen die hij in eerste instantie wilde laten horen, onder wie Mohammed B. (moordenaar van filmmaker Theo van Gogh) en hoogleraar strafrecht Theo de Roos. Vijftien van hen zijn toen afgewezen.

Wilders’ advocaat Moszkowicz hoopt dat Schalken duidelijkheid kan geven over een diner dat plaatshad voorafgaand aan de eerdere behandeling van de zaak. Dat diner leidde er toe dat Moskzowicz namens Wilders de rechtbank besloot te wraken.