Pro-Mubarak betogers openen vuur op demonstranten, ‘vier doden’

The situation appears calm after a night of violence with pro-government protesters, as anti-government demonstrators, top, are seen In Tahrir square, the center of anti-government demonstrations, in Cairo, Egypt, Thursday, Feb. 3, 2011. Thousands of supporters and opponents of Egyptian President Hosni Mubarak battled in Cairo's main square all day Wednesday, raining stones, bottles and firebombs on each other in scenes of uncontrolled violence as soldiers stood by without intervening. Government backers galloped in on horses and camels, only to be dragged to the ground and beaten bloody. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
The situation appears calm after a night of violence with pro-government protesters, as anti-government demonstrators, top, are seen In Tahrir square, the center of anti-government demonstrations, in Cairo, Egypt, Thursday, Feb. 3, 2011. Thousands of supporters and opponents of Egyptian President Hosni Mubarak battled in Cairo's main square all day Wednesday, raining stones, bottles and firebombs on each other in scenes of uncontrolled violence as soldiers stood by without intervening. Government backers galloped in on horses and camels, only to be dragged to the ground and beaten bloody. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Tahrir plein vanmorgen, waar pro-Mubarak betogers (beneden) en anti-Mubarak betogers (boven) zich verzamelen. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Aanhangers van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben vannacht het vuur geopend op demonstranten op het Tahrir-plein. Daarbij zijn mogelijk vier doden gevallen en ten minste dertien gewonden, meldt Al Arabiya op basis van getuigen en een arts ter plaatse. Een woordvoerder van de anti-Mubarak beweging bevestigt tegenover persbureau AP drie doden te hebben waargenomen.

Op een dag van ernstige ongeregeldheden op en rond het Tahrir-plein, waar gisteren rond het middaguur een confrontatie ontstond tussen Mubarak-aanhangers en tegenstanders van diens regime, volgde een zeer grimmige avond en nacht. Op televisie was te zien hoe op het plein twee ogenschijnlijk levenloze lichamen afgevoerd werden na machinegeweervuur rond vier uur ‘s ochtends, plaatselijke tijd.

‘Officiële cijfer: vijf doden bij onlusten gisteren en vannacht’
Volgens de Egyptische minister van Volksgezondheid vielen er gisteren en vannacht bij de onlusten voor zover bekend vijf doden en ruim achthonderd gewonden. Hij zegt tegenover persbureau Reuters dat dat het “echte” slachtoffercijfer is. De meeste gewonden vielen door steengooien en mishandelingen met metalen staven en stokken. Hij zei dat er vanochtend geschoten is, maar hij ging niet specifiek in op slachtoffers door geweervuur.

Sinds het begin van de straatprotesten vorige week dinsdag zijn al ten minste honderdvijftig Egyptenaren omgekomen, inventariseerde persbureau Reuters.

De demonstranten vragen het leger om in te grijpen, maar dat geeft daar vooralsnog nauwelijks gehoor aan. Al-Arabiya meldt wel dat er enkele mensen zijn opgepakt, onbekend is tot welke groep zij behoorden. Ook zouden tanks zich hebben gegroepeerd rond het Tahrir-plein. Ten noorden van het Tahrir-plein zou een rookgordijn zijn opgetrokken door een tank, om strijdende groepen het zicht te ontnemen, zo meldt AP. Voor het overige houdt het leger zich afzijdig, hoewel een Nederlandse GPD-journalist door militairen in veiligheid gebracht werd op het moment dat een groep Mubarak-betogers hem “letterlijk de strot door wilden snijden”.

Dinsdag nog harmonie in Kairo
Afgelopen dinsdag markeerde een vreedzame wending in de protesten, toen honderdduizenden anti-Mubarak betogers zonder noemenswaardige incidenten werd toegestaan te demonstreren tegen het regime van de president. Die avond kondigde Mubarak aan zich in september terug te trekken van het politieke toneel. De demonstranten willen dat hij direct vertrekt.

In reactie op de hardnekkige anti-Mubarak betogers, die gisterochtend weer met duizenden op het plein waren verzameld in het centrum van Kairo, trokken duizenden pro-Mubarak betogers naar het centrum. Al-Jazeera toonde ID-kaarten van Mubarak-aanhangers waaruit zou blijken dat de protesten aangevoerd werden door agenten in burger.