Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Polis voor biddende kraamhulp in trek

De christelijke ziektekostenpolis wint aan populariteit. Vorig jaar steeg het aantal klanten dat bij Pro Life een zorgverzekering sloot met 14 procent: van 44.000 tot 50.000 klanten. De zorgverzekeraar vergoedt geen kosten voor euthanasie, abortus of geslachtsverandering. Dat is ook niet nodig, want de klanten van Pro Life zijn er principieel tegen.

„We richten ons op de bijbelgetrouwe christenen”, zegt Pro Life-directeur Abwin Luteijn. Dus bij een ivf-behandeling mogen doktoren geen bevruchte eicellen weggooien. Na een bevalling is er een kraamhulp die kan bidden, de Bijbel leest met de kinderen en voor en na de maaltijd God dankt.

De maandelijkse premie (106,35 euro voor een basisverzekering) is door het uitsluiten van ‘onchristelijke’ zorg niet goedkoper, want de verzekerde krijgt na een bevalling bijvoorbeeld 15 uur extra kraamhulp: 64 in plaats van 49 uur gemiddeld. „Dat komt omdat zo’n gezin vaak meer kinderen heeft en er dus meer behoefte is aan hulp.”

Pro Life vergoedt geen behandelingen op antroposofische grondslag en al helemaal geen magnetisme: dat is profaan. Het gedrag van Pro Life-klanten verschilt weinig van andere verzekerden. Ze declareren alleen niet veel bezoeken aan de fysiotherapeut. Luteijn: „Onze klanten doen veel minder risicosporten als parachutespringen of voetballen.”

Pro Life bestaat al 25 jaar, maar is pas na invoering van het nieuwe zorgstelsel, vijf jaar geleden, flink gaan groeien. Alle basiszorgpolissen zijn inhoudelijk gelijk, verzekeraars mogen alleen in prijs en service concurreren. Toenmalig minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) nam een voorstel van ChristenUnie en SGP over, waarin voor gewetensbezwaarden uitzonderingen werden gemaakt. Sindsdien is het aantal klanten van Pro Life verdrievoudigd.

Verzekerden konden uiterlijk 1 februari overstappen van zorgverzekeraar. De klantenstijging bij Pro Life is veel groter dan die bij verzekeraars als CZ, Menzis en Agis.