Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Poging Belgische formatie vlot te trekken

Koning Albert van België heeft de liberale vicepremier Didier Reynders benoemd tot informateur.

Reynders, minister van Financiën in de demissionaire regering van Yves Leterme, krijgt twee weken de tijd om na te gaan of hij de politieke impasse kan doorbreken. Meteen na zijn benoeming zei Reynders dat zijn taak „zeer moeilijk” zou worden. Er wordt in België nu al bijna acht maanden onderhandeld over een staatshervorming en een nieuwe regering.

De Vlaamse en Franstalige liberale partijen verloren bij de verkiezingen van vorig jaar flink en ze deden tot nu toe niet mee aan de onderhandelingen. Ondanks de moeilijkheden in die gesprekken, waarbij vooral het wantrouwen groeide tussen de Vlaams-nationalistische N-VA en de Franstalige socialisten (de twee winnaars van de verkiezingen), werd betrokkenheid van de liberalen maandenlang niet gezien als een mogelijke oplossing.

Dat komt vooral omdat aan de Franstalige liberalen een andere Franstalige partij vastzit: de FDF. Die verdedigt de belangen van de Franstaligen in en rond Brussel en moet weinig hebben van een andere inrichting van de Belgische staat – die de Vlaamse partijen juist eisen. Ook de leider van de Franstalige socialisten, Elio Di Rupo, ziet weinig in samenwerking met de liberalen.

Het is nog onduidelijk met welke partijen de Franstalige Reynders wil gaan proberen om tot gesprekken te komen. Tot nu toe is er onderhandeld door drie Franstalige en vier Vlaamse partijen. Reynders zal eerst gaan praten met de sociaal-democraat Johan Vande Lanotte. Die probeerde de afgelopen weken in opdracht van de koning om de zeven partijen weer met elkaar aan tafel te krijgen, maar slaagde daar niet in.