Partijen fileren optreden Rosenthal in Bahrami-debat

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is vanavond hard aangevallen tijdens een debat in de Tweede Kamer over de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. “Waarom zei de minister dat hij op alle niveaus contact heeft gehad, terwijl dat aantoonbaar niet het geval is”, vroeg Alexander Pechtold (D66) zich uiterst geïrriteerd af.

“Waarom sprak u niet de waarheid eerder deze week?” Het optreden van Rosenthal “stelt mij allerminst gerust”, zei Pechtold. “Dit was eens maar nooit meer.” Verschillende partijen vinden dat het kabinet veel te laat in actie is gekomen en te weinig heeft gedaan om haar executie te voorkomen.

Onbegrijpelijk en schofferend
Frans Timmermans (PvdA) vindt het onbegrijpelijk dat Rosenthal niets heeft gedaan tussen het uitspreken van het vonnis en de voltrekking van de doodstraf. “Waarom niet?” Hij eiste de garantie dat dit zich niet meer zou voordoen.

Ook regeringspartij CDA was kritisch. Nederland is “geschoffeerd” door deze gruwelijke daad, zei Henk Jan Ormel. En het lijkt er op dat Rosenthal met een “kluitje in het riet” is gestuurd door de Iraanse ambassadeur. Dat de Nederlandse ambassadeur vervolgens een dag na de executie in Teheran op het matje werd geroepen, vindt Ormel “helemáál vernederend”.

‘Terugroepen was krachtig signaal geweest’
Veel partijen wilden weten waarom Rosenthal de Nederlandse ambassadeur niet heeft teruggeroepen. “Dat zou een krachtig en ernstig signaal zijn geweest”, zei Kees van der Staaij (SGP). De VVD steunt het optreden van de minister, die later vanavond nog aan het woord komt.