Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Particuliere beveiligers met wapenstok en boeien

De ruim 35.000 particuliere beveiligers moeten bijvoorbeeld winkeldieven mogen aanhouden.

Particuliere beveiligers die geweld moeten kunnen gebruiken. Als het aan Harm Brouwer, voorzitter van het college van procureurs-generaal, ligt, moet dat mogelijk worden. Beveiligers hebben nu weinig rechten, en zouden volgens Brouwer dezelfde bevoegdheden moeten krijgen als een ‘buitengewoon opsporingsambtenaar’. Die ‘boa’s’ mogen de identiteit van burgers controleren, boetes uitschrijven en personen aanhouden die worden verdacht van een strafbaar feit. Met gebruik van handboeien en wapenstok, in sommige gevallen. Zo’n 26.000 mensen zijn nu boa, onder wie jachtopzieners, hoofdconducteurs en milieu-inspecteurs; daar komen dus mogelijk 35.000 beveiligers bij. Brouwer zei dat ze in actie moeten mogen komen bij bijvoorbeeld vernielingen of winkeldiefstal. (NRC)