Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Parlement kiest zijde Berlusconi in onderzoek naar seksschandaal

Een krant met daarin nachtclubdanseres Ruby op het bureau van een parlementariër vanavond tijdens de stemming. Foto AP / Gregorio Borgia

Het Italiaanse parlement stemt niet in met het verzoek van de aanklagers om het kantoor van Silvio Berlusconi’s accountant te mogen doorzoeken. De premier wordt ervan verdacht te hebben betaald voor seks met de minderjarige Ruby. Berlusconi boekt hiermee een zeer welkome overwinning.

315-298 was de uitslag van de stemming
De aanklagers in Milaan willen de kantoren van Berlusconi’s accountant doorzoeken omdat deze de betalingen namens de premier zou hebben afgehandeld. Giuseppe Spinelli, die ook andere jonge vrouwen zou hebben betaald voor bezoekjes aan Berlusconi’s villafeestjes, hoeft echter geen bezoek van de onderzoekers te verwachten. Het parlement stemde vanavond het verzoek tot doorzoeking weg.

Het Lagerhuis tart daarmee het onderzoek van de aanklagers, die ook willen bewijzen dat Berlusconi zijn macht misbruikte om Ruby uit een politiecel te krijgen en de hele seksaffaire in de doofpot te stoppen.

Uitslag weinig impact op onderzoek
De stemming zou wel eens een beperkte impact op het onderzoek kunnen hebben. De magistraten zijn van plan om hun onderzoek door te zetten en zullen volgens persbureau AP naar verwachting volgende week een aanklacht tegen Berlusconi formuleren.