Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Weer

Orkaan richt grote schade aan in Australië

De getroffen staat Queensland was nog maar amper hersteld van zware overstromingen.

De orkaan Yasi heeft gisteren grote materiële schade aangericht in Queensland, een staat in het noordoosten van Australië. Daken zijn van gebouwen gerukt en tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom door de categorie 5-cycloon, de zwaarste. Of er ook doden zijn gevallen was gisteravond nog niet bekend, maar volgens lokale autoriteiten zijn dodelijke slachtoffers „onvermijdelijk”. De cycloon bereikte snelheden van ongeveer 300 km/u, meer dan tienduizend mensen zijn gevlucht naar speciaal ingerichte evacuatiecentra. Queensland ging de afgelopen maanden al gebukt onder zware overstromingen die aan 35 mensen het leven kostten. Weerdeskundigen verwachten dat hevige regenval tijdens de orkaan opnieuw watersnood zal veroorzaken. (AFP, AP)