Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

op nrcnext.nl

Wikileaks en de Nobelprijs

Snorre Valen, de Noorse parlementariër, heeft Wikileaks genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Omdat de klokkenluiderswebsite volgens hem de mensenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting heeft bevorderd. Net zoals de winnaar van vorig jaar: de Chinese dissident Lio Xiaobo. Valen draagt ook Wikileaks voor omdat „veel landen Julian Assange onterecht hard aanpakken”, hij is immers slechts the messenger. Maar in hoeverre stimuleert transparantie daadwerkelijk mensenrechten en vrijheid van meningsuiting? Of vrede? En strijkt Wikileaks niet met andermans veren? Discussieer mee op het blog.

Alles is een remix

In de webserie Everything Is A Remix doorloopt Kirby Ferguson de geschiedenis van het remixen. Waar begon de traditie van het gebruiken van andermans (of je eigen) creatieve werk in je eigen creaties? Hoe veranderde het de muziek waar we naar luisteren, de films waar we naar kijken en de boeken die we lezen? Bekijk deel twee van de serie op het blog.