Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ook in Jemen ‘Dag van de Woede’, duizenden de straat op

In Jemen zijn vandaag duizenden mensen de straat opgegaan die onvoldoende tegemoetgekomen zijn door de verklaring gisteren van hun president dat hij niet langer zal proberen zijn ambtstermijn te verlengen na 2013. De demonstranten willen onmiddelijk aftreden van Ali Abdullah Saleh, die al 32 jaar aan de macht is in Noord-Jemen en - na de fusie met Zuid-Jemen -de eenheidsstaat Jemen.

Via amendementen hebben de president en zijn partij eerder geprobeerd zijn ambtstermijn voor zeker twintig jaar te verlengen. In navolging van de straatprotesten in Tunesië en Egypte kwamen betogers daartegen in het geweer.

De grootschalige protesten van de oppositie waren aangekondigd en zijn aangeduid als de “Dag van de Woede”. In het parlement riep Saleh de oppositie gisteren op alle protesten te staken en een regering van nationale eenheid te vormen.

Politie schiet op betogers
In de hoofdstad Sanaa en diverse andere steden vonden betogingen plaats. De oppositie had voor donderdag opgeroepen tot demonstraties in alle provincies van het land. In het oostelijke stadje Mukalla opende de politie het vuur op de betogers. Drie mensen raakten gewond,

Mislukte staat
De oppositie verwelkomde de toezeggingen gisteren, maar kondigde ook aan dat de voor vandaag geplande demonstraties door zouden gaan. “Dit is een vreedzame strijd waarin het volk zijn stem kan laten horen en zijn verlangens kan uiten”, zei Mohammed al-Saadi, ondersecretaris van de islamitische Islah (hervormings)-partij.

Jemen, een Amerikaanse bondgenoot in de strijd tegen Al-Qaeda, wordt wel omschreven als bijna mislukte staat. In het Noorden vecht het leger tegen shi’itische rebellen, in het Zuiden winnen separatisten invloed. De werkloosheid is 35 procent. Een op de drie Jemenieten lijdt honger.