Oeganda: 'moord op Kato opgelost'

De moord op de Oegandese homorechtenactivist David Kato was niet ingegeven door homohaat, maar was het gevolg van „persoonlijke onenigheid”. Dat heeft de Oegandese politie gisteren verklaard. Volgens de politie heeft de hoofdverdachte een bekentenis afgelegd.

Homoactivisten zeggen bang te zijn dat homohaat wel degelijk het motief was voor de moord, maar dat de politie dit ontkent om de buitenlandse ontwikkelingsbijdragen aan Oeganda niet in gevaar te brengen. De activisten willen bewijs van de politie dat Kato niet is vermoord om zijn geaardheid.

David Kato werd vorige week doodgeslagen in zijn huis nabij Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Zijn dood is scherp veroordeeld door westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties. Kato ging voorop in het verzet tegen de anti-homocampagnes in zijn land. In oktober publiceerde het Oegandese weekblad The Rolling Stone een lijst van (veronderstelde) homo’s onder de kop ‘Hang ze op!!’ Kato was een van hen, reden waarom activisten vermoeden dat homohaat wel het motief was voor de moord.

De politie meldde gisteren dat de hoofdverdachte werd gearresteerd toen hij zijn vriendin opzocht in Mukono, het dorp waar David Kato leefde. „Hij heeft de moord bekend”, zei een woordvoerder, „het was geen overval en het was niet omdat Kato een activist was. Het ging om een persoonlijke onenigheid, maar meer kan ik niet zeggen.” Kato’s chauffeur werd eerder gearresteerd in verband met de moord. Hij gold niet als de hoofdverdachte.

Homoseksueel contact is in Oeganda net als in de meeste andere Afrikaanse landen verboden. Oeganda trok vorig jaar de aandacht met een wetsvoorstel om in sommige gevallen de doodstraf op te leggen. Dat plan werd na internationale kritiek in de ijskast gezet. Activisten vrezen dat het na een herverkiezing van president Museveni op 18 februari alsnog wordt ingevoerd. (Reuters)