Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

NRC-correspondent Kairo: journalisten kunnen straat niet op

Militairen probeerden vanmiddag pro-Mubaraksupporters te kalmeren bij het Tahrirplein in Kairo. Foto Reuters.

De patstelling tussen regeringsgezinde demonstranten en anti-Mubarakdemonstranten in de straten van Kairo houdt aan. Dat laat onze correspondent Guus Valk via de telefoon vanuit zijn hotel in de Egyptische hoofdstad weten aan nrc.nl. Hij vertelt dat pro-Mubarakbetogers momenteel de overhand lijken te hebben op straat.

De NRC-correspondent laat ook weten dat zijn werk steeds lastiger wordt omdat hij zijn hotel niet kan verlaten:

“Het is simpelweg te onveilig voor buitenlanders om nu de straat op te gaan. Van elke journalist die het toch doet hoor ik dezelfde verhalen over aanvallen op journalisten. Veel hebben klappen gekregen of worden gearresteerd. Ik ben nu heel erg beperkt in wat ik kan doen. Het enige wat ik nu probeer is zoveel mogelijk informatie te krijgen door mensen te bellen die wel op straat zijn. Zo krijg ik een beeld van hoe het er aan toe gaat, ook zodat ik de risico’s voor mijn eigen veiligheid kan inschatten. Het is op dit moment cruciaal te weten wat je wel en niet kan doen.”

Eerder vandaag schreven we al over de benarde situatie van Nederlandse journalisten in Kairo. GPD-correspondent Harald Doornbos zei “bijna gelyncht” te zijn in het centrum van de stad.

Valk zegt “heel veel” aanwijzingen te hebben dat de mensen die voor Mubarak demonstreren door de regering de straat op zijn gestuurd. Hij zegt dat veel Egyptenaren kijken wat het leger gaat doen. “Dat heeft, door zich afzijdig te houden, een grote rol gespeeld in de situatie die nu is ontstaan. Ik geloof dus niet zo in de theorie dat het leger neutraal is”, aldus Valk.

Volg Guus Valk op Twitter voor het laatste nieuws vanuit Kairo.