Nederlandse journalist ‘bijna gelyncht’ in Kairo, NOS-cameraman vrijgelaten

GPD-journalist Harald Doornbos is in Kairo door een groep betogers met machetes uit een taxi getrokken. Zijn strot werd “letterlijk bijna doorgesneden”, maar militairen hebben hem ontzet, zei hij vanochtend op Radio 1.

Zijn vrouw, een verslaggever voor een Arabisch televisiestation, zat ook in de taxi. Het tweetal had de taxi genomen om weg te gaan uit het gebied waar massaal aanhangers van de Egyptische president Hosni Mubarak naartoe stromen. “Als we te voet waren gegaan was dit al na twintig meter gebeurd.”

Een meute aanhangers van Mubarak zette de taxi stil en sloeg de voorruit kapot. Sommigen hadden volgens Doornbos bebloede hoofden, anderen hadden bloed op hun machetes en maakten snijbewegingen naar hun eigen keel.

Drie “redelijk normale” Egyptenaren onderhandelden over zijn leven en dat van zijn vrouw. Een militair rende echter naar de taxi om zich over hen te ontfermen. Uiteindelijk zijn Doornbos en zijn vrouw door het leger ontzet. De twee zitten nu in een kantoortje van een televisieproductiemaatschappij.

De vakbond voor journalisten, de NVJ, raadt journalisten af om naar Egypte te reizen. Meerdere verslaggevers zijn aangevallen sinds pro-Mubarak betogers de straten op zijn gegaan. Verslaggevers van de Arabische zenders Al-Arabiya en Al-Jazeera hebben daarbij verwondingen opgelopen, zo melden zij.

NOS-camerman opgepakt op vliegveld
NOS-cameraman Eric Feijten werd vannacht op het vliegveld van Caïro aangehouden, maar is in de loop van de middag weer vrijgelaten. Zijn cameraspullen zijn in beslag genomen. Hij werd gearresteerd nadat hij om 02.00 uur vannacht in de Egyptische hoofdstad was geland. Onduidelijk is volgens de NOS waarom hij is aangehouden.

Harald Doornbos bij Radio 1: