Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Mubarak: ik wil wel, maar kan niet opstappen

Beeld van Mubaraks toespraak van dinsdagavond. Foto screenshot Egyptische staatstelevisie.

Mubarak heeft genoeg van het presidentschap, maar treedt niet af om chaos in Egypte te voorkomen. Dat heeft de Egyptische president vannacht gezegd gezegd in een interview met ABC News.

De uitspraak van Mubarak is een vervolg op zijn toespraak van afgelopen dinsdag, zegt Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die de situatie in Egypte volgt. “Hij hamerde daarin op grondwettelijkheid en orde die hij zegt te willen handhaven”, aldus Roelants.

Mubarak: ik wil Egyptenaren niet zien vechten
De president, die door massabetogingen al bijna anderhalve week onder druk staat om af te treden, zegt dat de beelden van gewelddadige incidenten in zijn land hem pijn doen, want “ik wil Egyptenaren niet met elkaar zien vechten”. Zijn regering is echter niet verantwoordelijk voor de ongeregeldheden, zegt Mubarak. Hij legt de schuld in het interview bij de Moslimbroederschap, de islamitisch-fundamentalistische en door zijn regime verboden oppositiebeweging die volgens kenners tot nu toe juist een bescheiden rol speelde bij de protesten.

Gevraagd naar wat de grootschalige protesten tegen zijn persoon hem doen, zegt Mubarak dat het hem niet kan schelen wat mensen van hem denken. “Op dit moment maak ik mij alleen maar zorgen om mijn land”, aldus de president. Hij zegt “opgelucht” te zijn niet opnieuw deel te hoeven nemen aan de presidentsverkiezingen. Ook herhaalde hij zijn eerdere opmerking dat hij Egypte nooit zal ontvluchten en op zijn grondgebied zal sterven.

‘Mubarak in presidentieel paleis’
Mubarak noemt Obama in het interview een “zeer goede man”, maar levert impliciet ook kritiek op de roep van de Amerikaanse regering om zijn aftreden. De Egyptische president reageerde op die oproep door Obama te zeggen dat hij “de Egyptische cultuur niet begrijpt en ook niet wat er zou gebeuren als ik aftreed”.

Volgens ABC News verblijft Mubarak met zijn familie in het presidentieel paleis in Kairo, dat zwaar bewaakt wordt door bewapende troepen, tanks en prikkeldraad. Eerder deze week gingen nog geruchten de president zijn toevlucht had gezocht in badplaats Sharm-el-Sheikh. Ook de berichten dat Mubaraks zoon Gamal in Londen zou verblijven, blijken niet te kloppen. Gamal zat tijdens het interview met zijn vader in dezelfde kamer, aldus ABC News.

Vice-president: regering werkt aan wensen betogers
De Egyptische vice-president Omar Suleiman noemde Mubarak vanmiddag in een interview met de staatstelevisie een “eerlijke man” die zijn woord houdt. Hij zei dat de anti-regeringsdemonstranten “legitieme en acceptabele” wensen hebben en dat zijn regime bezig is met het inwilligen van al die wensen. Suleiman liet weten dat de regering alle belangrijke oppositiegroepen, inclusief de Moslimbroederschap, heeft uitgenodigd voor het voeren van gesprekken. De islamisten twijfelen nog of ze op het aanbod ingaan.

De vice-president riep anti-regeringsbetogers op om morgen niet opnieuw de straat op te gaan. Oppositiegroeperingen hebben morgen tot de “Dag van Vertrek” gedoopt. Nieuwe massademonstraties moeten Mubarak dwingen om per direct af te treden. Carolien Roelants zegt dat de grote vraag is of “iedereen weer naar het plein durft te komen of dat groepen mensen geïntimideerd zijn door het geweld van de afgelopen dagen”.