Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Malawi: wet tegen winden laten

US actress Whoopi Goldberg poses before the premiere of the musical "Sister Act" on December 2, 2010 in Hamburg, northern Germany. AFP PHOTO ANGELIKA WARMUTH GERMANY OUT
US actress Whoopi Goldberg poses before the premiere of the musical "Sister Act" on December 2, 2010 in Hamburg, northern Germany. AFP PHOTO ANGELIKA WARMUTH GERMANY OUT AFP

Scheten laten wordt binnenkort verboden in het Afrikaanse Malawi. George Chaponda, de Malawische minister van Justitie en Constitutionele zaken heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee hij traditionele leiders machtigt om overtreders „die de lucht bevuilen” te bestraffen. De partij wil de bevolking zo meer verantwoordelijkheidszin en discipline bijbrengen. De partij heeft een meerderheid in het parlement.

De Amerikaanse actrice en comedienne Whoopi Goldberg heeft al laten weten dat ze voorlopig maar liever niet naar Malawi reist. Net als vele Malawiërs vreest zij dat schetenlaters in het openbaar gemakkelijk anderen in het gezelschap kunnen beschuldigen van stinkend ongemak. Volgens haar zouden de wetgevers een amendement op de wet moeten aannemen: „He who smelt it, dealt it.” („Wie het eerst een scheetje ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt”). De aanklager wordt dan de beklaagde.

Omdat de Malawische rechtbanken overbelast zijn, wil de regeringspartij lokale rechtbanken oprichten om kleine vergrijpen af te handelen.

In Malawi, waar ruim de helft van de bevolking al decennia onder de armoedegrens leeft, is vooral veel ongeloof en cynisme te beluisteren. De handhaving van de wet roept vragen op. „Wat gebeurt er als een groep mensen bijeenkomt op een openbare plek. Sluiten ze dan een halve minibus op”, vraagt een Malawiër op Africanews.com. Een ander zegt op de nieuwssite: „Er zijn wel ergere problemen hier, bewindspersonen zijn corrupt en Chinese investeerders nemen nauwelijks lokale mensen in dienst. Ik snap niet dat ze zich hiermee bezighouden.”

Kijk naar Whoopi’s reactie op whoopi-says-anti-flatulence-law-stinks-on-the-view-video.