Krantje vs boterbons

Holland Doc: Onze Krant Nederland 2, 22.55 -23.55 uur

Russen zijn fotogenieke praters. Aan goede beelden en verhalen dus geen gebrek. Cameraploegen lopen Rusland daarom plat. Vooral het platteland. Ze komen altijd met iets ontroerends thuis.

Zo ook Eline Flipse. In een dorpsgemeenschap aan de Volga draaide zij een documentaire over het lokale privéblad Nasja Gazeta (Onze Krant) van Andrej Skolni en diens vrouw. Anders dan bij De Leninist , een krant die teert op de historische roem dat Lenin in 1870 in de buurt werd geboren, doen de Skolni’s aan heuse journalistiek: variërend van de dood van de laatste inwoner in een gehucht en de dappere daden van een fietsende feldsjer (doktersassistente) tot de boterfabriek die rotzooi loost in de rivier en wordt beschermd door de lokale macht.

Alleen over de verkeerspolitie schrijft Skolni niet, omdat die hem zijn rijbewijs kan afnemen en de krant dan ophoudt te bestaan. Flipse heeft het idee ontleend aan Coen van Zwol die in 2007 voor NRC Handelsblad al fraai over de krant schreef. Flipse heeft er een esthetische documentaire van gemaakt: met knisperende sneeuw, opoe’s en opa’s, burgers die hun klachten niet aan Poetin wijten omdat die, net als Stalin, ook niet alles weten kan, en met een directeur van de boterfabriek die met kletspraat een stuk uit de krant wil houden. Die boterbons dreigt Onze Krant de nek om te draaien. Via-via krijgt Skolni de raad te stoppen.

En dan is de film zo goed als afgelopen. Of deze laatste zaak escaleert, de krant nog bestaat en de journalisten ongeschonden zijn: Flipse laat ons in het ongewisse met haar ‘show don’t tell’.

Wat we wel krijgen ingepeperd, is dat het heel slecht gaat in de Russische provincie. Dat zeggen de hoogbejaarden zelf. Zo slecht gaat het dus ook weer niet op het platteland. Je kunt er heel oud worden. Er zullen nog veel documentaires volgen.

Hubert Smeets