Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Kort nieuws voorpagina

Kamer nu tegen centrale opslag van vingerafdrukken

Den Haag, 3 febr. De centrale opslag van vingerafdrukken van alle Nederlanders is zeer onzeker geworden. Een ruime Kamermeerderheid verzet zich tegen dit voornemen van minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA). Aanvankelijk was er een meerderheid in de Kamer voor centrale opslag. Pagina 5

Winst Shell in 2010 bijna verdubbeld

Rotterdam, 3 febr. Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft vorig jaar een winst geboekt van 18,6 miljard dollar (13,5 miljard euro), bijna twee keer zoveel als in 2009. Pagina 17

Banken: helft van hypotheek aflossen

Amsterdam, 3 febr. Huizenkopers zouden volgens de Nederlandse banken en verzekeraars in de toekomst minimaal 50 procent van de waarde van hun woning moeten aflossen gedurende de looptijd van hun hypotheek. Pagina 17

Secretaris weg bij Kunstraad A’dam

Rotterdam, 3 febr. Op verzoek van de gemeente legt de algemeen secretaris van de Amsterdamse Kunstraad, Bert Janmaat, zijn functie met ingang van morgen neer „wegens gebleken verschillen van inzicht”. Pagina 13

Feyenoord claimt schade bij Denen

Rotterdam, 3 febr. Feyenoord heeft een schadeclaim van ruim een miljoen euro ingediend bij de Deense voetbalbond voor de blessure die aanvaller Jon Dahl Tomasson vorig jaar opliep bij het WK.Pagina 14

‘Deel in Europa vluchtgegevens’

Brussel, 3 febr. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil dat vliegtuigmaatschappijen hun passagiersgegevens aan inlichtingendiensten geven in alle 27 EU-landen.

Pagina 6

Aanvaller Deense cartoonist schuldig

Kopenhagen, 3 febr. De Somaliër die de Deense cartoonist Kurt Westergaard begin 2010 in zijn huis met een bijl aanviel om een spotprent van de profeet Mohammed, is schuldig bevonden aan poging tot moord en terrorisme.