Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Winst Deutsche Bank gehalveerd

Amsterdam, 3 febr. Deutsche Bank, de grootste beursgenoteerde bank van Duitsland, zag de nettowinst vorig jaar meer dan halveren ten opzichte van 2009 . Over 2010 boekte de bank een winst van 2,3 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 5 miljard. Dat meldde Deutsche Bank vanochtend. De winstdaling is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de overname van Postbank, waarop Deutsche onmiddellijk een groot bedrag moest afboeken. Ook waren de belastingvoordelen minder groot dan in 2009. De bank zegt zoveel mogelijk lasten te hebben genomen in het vorige boekjaar om dit jaar met een schone lei te kunnen beginnen. De Duitse bank, in Nederland eigenaar van het voormalige kantorennet van ABN Amro voor het MKB, zegt dat ze nog altijd op schema ligt voor de winstdoelstelling voor 2011. Dit jaar mikt de bank op een winst voor belasting van 10 miljard euro. (NRC)

Mubadala verkoopt aandelen Spyker

Rotterdam, 3 febr. Mubadala Development Company heeft zijn belang in de Nederlandse sportautofabrikant Spyker teruggebracht van 22,8 procent naar 20 procent. Dat heeft de Arabische investeringsmaatschappij vandaag aan beurstoezichthouder AFM laten weten. De investeerders uit Abu Dhabi stapten in november 2005 in het automerk dat door topman Victor Muller nieuw leven werd ingeblazen. Voor 7,5 miljoen euro kreeg Mubadala destijds een belang van 17 procent. Het huidige aandelenpakket van de Arabieren is ruim 21 miljoen euro waard. (NRC)

Werkgelegenheid Rotterdam stijgt

Rotterdam, 3 febr. Ondanks de recessie is de werkgelegenheid in Rotterdam vorig jaar licht gestegen. Bovendien deed de economie het in de Rijnmondregio met een krimppercentage van 3,3 procent beter dan de Nederlandse economie, die met 4 procent kromp in 2010. Dit blijkt uit de Economische Verkenning 2011, die de gemeente Rotterdam vandaag presenteerde. De werkgelegenheid in de havenstad nam met 0,6 procentpunt toe. Ook dat ligt onder het landelijk gemiddelde. De zakelijke dienstverlening en de zorgsector zijn verantwoordelijk voor de banengroei. Op dit moment ligt het werkloosheidspercentage van de Rotterdamse beroepsbevolking op 8 procent. (NRC)

Sony heeft last van prijzenslag tv’s

Rotterdam, 3 febr. Het bedrijfsresultaat van het Japanse elektronicaconcern Sony is in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar met een kleine 6 procent gedaald tot omgerekend 1,22 miljard euro. Het concern kampt met een tegenvallende omzet in de televisietak. Dat is in een hevige prijzenslag verwikkeld met concurrenten als Samsung en LG. Voor het gehele boekjaar 2010/2011, dat tot eind maart loopt, verwacht Sony 23 miljoen televisies te verkopen, 2 miljoen minder dan eerder begroot. (NRC)