Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kort nieuws Buitenland

Kremlin boos over Ierse uitzetting

Moskou, 3 febr. Het Kremlin heeft gisteren met vergeldingsmaatregelen gedreigd voor de uitzetting door Ierland van een Russische diplomaat, eerder die dag. De Russische regering noemde de beschuldigingen tegen de diplomaat „ongefundeerd” en waarschuwde dat „deze onvriendelijke” maatregel „niet zonder gevolgen” zal blijven. Hij zou identiteiten hebben ‘gestolen’ van Ierse burgers die een visum aanvroegen voor Rusland. Die identiteiten zouden vervolgens zijn gebruikt door een Russisch spionnennetwerk dat vorig jaar in de VS werd opgerold. De Ierse regering zei zelf de maatregel te betreuren, maar ook dat zij niet anders kon. Dublin zei tevens te hopen dat de „fundamentele” relatie met Moskou er niet onder zal lijden. (Reuters)

Ex-minister India vast om corruptie

Door onze correspondent

New Delhi, 3 febr. In India is politieke beroering ontstaan door de arrestatie van ex-minister van Telecommunicatie A. Raja. Hij wordt verdacht van grootscheepse zwendel bij de verkoop van telefonielicenties, waarbij de staat mogelijk ruim 25 miljard euro aan inkomsten misliep. In november 2010 trad hij af. De affaire raakt de Congres-regering in het hart. Premier Manmohan Singh wordt verweten niet te hebben ingegrepen bij de dubieuze verkoop in 2008. Algemeen wordt aangenomen dat Raja heeft gehandeld met medeweten van de partij. De oppositie eist een parlementair onderzoek en heeft het parlement stilgelegd.

Tempo ontbossing in de wereld daalt

New York, 3 febr. De achteruitgang in de hoeveelheid bos wereldwijd begint af te nemen dankzij omvangrijke programma’s voor de aanplant van nieuwe bomen in met name China, India, Vietnam en de Filippijnen. Dit meldt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, in een gisteren gepubliceerd rapport. Ook in Europa en Noord-Amerika is er sprake van vooruitgang in de bosoppervlakte. Dat geldt echter niet voor Afrika en Latijns-Amerika. (BBC)