Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Kort nieuws Binnenland

Verzet tegen korte Koninginnedag in Amsterdam

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 3 febr. Collegepartijen VVD en GroenLinks en oppositiepartij D66 in Amsterdam verzetten zich tegen een kortere viering van Koninginnedag. Dit standpunt zouden de drie partijen vanmiddag presenteren in de gemeenteraad. Burgemeester Van der Laan wil alle feesten een uur eerder laten stoppen, om de uitstroom van de bezoekers naar trein en bus beter te laten verlopen. Jaarlijks bezoeken op Koninginnedag ongeveer 800.000 mensen Amsterdam. Enkele jaren geleden leidde dit tot een chaos op en rond het Centraal Station. „Het is juist goed om bijvoorbeeld het feest op het Museumplein gewoon tot 22.00 uur te laten duren. Dan kunnen bezoekers geleidelijk vertrekken”, vindt raadslid Marco de Goede (GroenLinks). „Daar komt bij dat je als het kan, je het ook moet doen. Laat de stad ademen, is ons devies.”

Geen meldplicht mishandeld kind

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 3 febr. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) wil geen meldplicht voor kindermishandeling. De VVD en de PVV vinden dat het aan mensen die met kinderen werken verplicht moet worden vermoedens van kindermishandeling in huiselijke kring te melden. De staatssecretaris zei dat een meldplicht, waarbij professionals boetes krijgen als ze onterecht vermoedens van kindermishandeling niet melden, in het buitenland tot veel ongegrond alarm leidt. Op dit moment bestaat er een vrijwillige meldcode, een richtlijn voor professionals om kindermishandeling te signaleren en te melden. Mensen die met kinderen werken, zijn niet verplicht die richtlijn te volgen. De staatssecretaris is daar wel voorstander van.

Weer vraag naar kennismigrant

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 3 febr. De vraag van werkgevers naar hoogopgeleiden uit het buitenland is vorig jaar iets gestegen. In 2010 haalden werkgevers 4.720 zogeheten kennismigranten naar Nederland. Dit blijkt uit cijfers van de immigratie- en naturalisatiedienst IND. De meeste kennismigranten komen uit India en China. Zij worden versneld toegelaten tot Nederland als de werkgever aantoont dat hun kennis onmisbaar is. De kennismigrant moet minimaal 50.000 euro per jaar verdienen. Door de recessie was het aantal aanvragen in 2009 veel lager dan in het piekjaar 2008: in 2009 waren het er ruim 4.400 en in 2008 nog 7.000. De soepele migratieregeling bestaat sinds 2004 en is bedoeld voor bedrijven die speciale talenten of kennis nodig hebben. De werkgever moet zich garant stellen voor de migrant.

Duurste huis nog steeds in Blaricum

Rotterdam, 3 febr. Blaricum is nog steeds de duurste gemeente om in te wonen. Huizenkopers betaalden daar vorig jaar gemiddeld 790.000 euro voor een woning, ruim 12 procent meer dan in 2009. Dat meldt de website woningmarktcijfers.nl vandaag op basis van cijfers van het Kadaster. Bloemendaal en Laren bezetten de tweede en derde plaats met respectievelijk 667.000 en 610.000 euro. Kopers betaalden in de gemeenten Pekela, Oldambt en Brunssum het minst. In Pekela kostte een huis vorig jaar gemiddeld 132.000 euro. (Novum)