Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Schaatsen

Keihard van Cauberg af schaatsen

In Valkenburg strijden deze week snelheidsduivels op ijshockeyschaatsen om WK-punten in een vrij nieuwe tak van sport: crashed ice.

Een lange baan van bijna vierhonderd meter vol bochten en obstakels waar schaatsers met ijshockeyijzers in vliegende vaart vanaf suizen. Decor: de Cauberg in Valkenburg. In Limburg verschijnen komende zaterdag 64 deelnemers aan de start voor de tweede wedstrijd die meetelt voor het ‘wereldkampioenschap’.

Om crashed ice extra aandacht te geven schaatsen zaterdag ook de voormalige langebaankampioenen Rintje Ritsma, Gerard van Velde, Falko Zandstra en Annamarie Thomas mee. Zij doen niet mee aan de officiële WK-competitie.

In de door Canadezen en Finnen gedomineerde sport zijn drie Nederlanders actief die in Valkenburg ook van de partij zijn: Nick Jong, Bart van Roosmalen en Glenn Bakx. De laatste is een 21-jarige ijshockeyer die vorige maand zijn club The Eathers uit Geleen verliet voor een driejarig crashed ice-avontuur.

Crashed ice is hier onbekend. Hoe kwam je ermee in aanraking?

„In mijn woonplaats Geleen werd begin dit jaar een crashed ice qualifier gehouden waarvoor mijn broers mij hadden opgegeven. Als ijshockeyer ging het schaatsen en het bochtjes maken mij wel aardig af en zo stond ik opeens in de finale. En die won ik. Toen vroeg Red Bull of ik de komende drie jaar in het crashed-ice-kampioenschap wilde meeschaatsen.”

Is crashed ice leuker dan ijshockey?

„IJshockey is nog altijd mijn sport. Maar het aanbod van Red Bull de wereld over te reizen om wedstrijden te schaatsen voor 35.000 man kon ik niet afwijzen. Het is een groeiende sport. In Oostenrijk is een speciale crashed ice-baan aangelegd. Red Bull gaat ook een clubcompetitie lanceren.”

Kun je met crashed ice je brood verdienen?

„Op dit moment verdien ik er geen geld mee. Mijn sponsor vergoedt materiaal en reiskosten. Als het goed blijft gaan, zal ik met Red Bull om de tafel gaan zitten.”

Hoe sta je ervoor in het kampioenschap na de eerste ronde?

„De eerste wedstrijd in München verliep teleurstellend, ik eindigde op de 65ste plaats. Maar het ijs was slecht en ik stond toen voor de derde keer op de baan tegenover jongens uit Canada en Finland, die de sport al jaren beoefenen. Ik word steeds beter en er zijn nog drie ronden te gaan.”

Hoe denk je Rintje Ritsma, Falko Zandstra, Gerard van Velde en Annamarie Thomas te verslaan?

„Ze hebben het al aardig onder controle. Maar ik sta al achttien jaar op ijshockeyschaatsen en dat is een duidelijk voordeel ten opzichte van langebaanschaatsers die noren gewend zijn.”

Maak je een kans op de eindoverwinning zaterdag?

„Anderen hebben misschien meer ervaring, maar ik geef mezelf zeker een kans. Als je met vier man een berg afraast kan er van alles gebeuren. Een tactiek heb ik niet echt. Voor mij is het een kwestie van gaan en proberen als eerste beneden te zijn. Ik ga gewoon voor de overwinning.”