Kandidaten tweede verkiezingsronde Haïti bekend

Dumel Richardson, woordvoerder van de Haïtiaanse kiescommissie, maakt de resultaten bekend van de eerste verkiezingsronde. Foto AFP / Allison Shelley
Dumel Richardson, woordvoerder van de Haïtiaanse kiescommissie, maakt de resultaten bekend van de eerste verkiezingsronde. Foto AFP / Allison Shelley Dumel Richardson, woordvoerder van de Haïtiaanse kiescommissie, maakt de resultaten bekend van de eerste verkiezingsronde. Foto AFP / Allison Shelley

In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti nemen de oppositiekandidaten Mirlande Manigat en Michel Martelly het tegen elkaar op. De regeringskandidaat Jude Célestin doet definitief niet mee aan de tweede ronde op 20 maart.

Dat maakte de Haïtiaanse kiescommissie vandaag bekend.

Célestin verliest machtsstrijd
Jude Célestin, kandidaat van de partij van zittend president Préval, eindigde als tweede bij de frauduleus verlopen eerste verkiezingsronde. Onder zware internationale druk maakte de leiding van de Haïtiaanse regeringspartij INITE vorige week bekend dat Célestin zich zal terugtrekken uit de verkiezingen.

Protest volk tegen verkiezingsuitslag
Duizenden Haïtianen gingen begin december de straat op om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag van de eerste ronde. Tot hun verrassing haalde de populaire kandidaat Michel Martelly niet genoeg stemmen voor de tweede ronde in de presidentsverkiezingen. De winnaar was Manigat (31 procent), de vrouw van één van de vorige presidenten van Haïti en Jude Célestin (22 procent) en Michel Martelly (21 procent) volgden.