Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamermeerderheid nu tegen opslag vingerafdrukken

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet de centrale opslag van vingerafdrukken niet langer zitten. Sinds september 2009 is het verplicht om je vingerafdruk achter te laten in je paspoort, maar de centrale opslag van deze vingerafdrukken stuit op weerstand van juristen en experts. De PvdA, VVD en ChristenUnie sluiten zich nu aan bij die kritiek, zo blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren waren al tegen.

In 2009 stemden VVD en PvdA vóór de wijziging van de Paspoortwet. Beide hebben echter sinds eind vorig jaar grote twijfels over de centrale opslag. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert was altijd al tegenstander. Zij zei onlangs in het VARA-programma De Ombudsman: “Het zou beter zijn als we alleen de gegevens zouden opslaan op de chip op het paspoort, en in geen enkele database laten terugkomen zolang we niet weten hoe het zit met de beveiliging en de risico’s bij het uitgifteproces.”

Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vorig jaar december, toonden VVD-Kamerlid Van Beek en PvdA’er Pierre Heijnen zich al zeer kritisch. SP,

Minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) vindt dat genoeg maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de privacy van burgers gevaar loopt. Zo mogen alleen daartoe bevoegde instanties informatie opvragen. Vorige maand zegde hij de Kamer wel toe “geen onomkeerbare” stappen te nemen tot in maart de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) met een advies komt.

De stichting Privacy First maakt bezwaar tegen de wijziging in de Paspoortwet, die deze database mogelijk maakt. Samen met 21 mede-eisers klaagt de stichting de Staat aan, om te voorkomen dat zo’n databank er komt. Gisteren werd de stichting echter niet-ontvankelijk verklaard door de rechtbank in Den Haag.