Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Kamer voor opheffen van het Spaarfonds AOW

Het fonds waarin jaarlijks miljarden euro zou moeten worden gestort, heeft alleen op papier bestaan. Tot daadwerkelijke stortingen is het nooit gekomen.

Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer noemde hoogleraar Bas Jacobs gisteren het Spaarfonds, dat in 1998 is opgezet, ‘volksverlakkerij door politici’. „Het is te zot voor woorden dat we het nog steeds over dit vermaledijde fonds hebben. Politici moeten hun excuses aanbieden”, aldus Jacobs in de Kamer.

Ook toenmalig staatssecretaris Frank de Grave (Financiën, VVD) gaf gisteren toe dat het Spaarfonds een mislukking is geworden. „In plaats van meevallers te bejubelen, zouden die in het fonds worden gestort. Het was toen zeker geen volksverlakkerij, maar er is alleen nooit echt iets gestort.” Het bedrag van 50,8 miljard waarvoor het fonds nu in de boeken staat, is het resultaat van papieren berekeningen: haal het fonds weg en de staatsschuld wordt op papier kleiner.

Maar De Grave ontkende dat de politiek ooit heeft gesuggereerd dat het Spaarfonds de AOW-problematiek zou oplossen. Volgens directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche Bank (DNB), is die suggestie er later zeker wel geweest. „In 2008 is er via Postbus 51 nog gemeld dat er een spaarfonds is waarin jaarlijks stortingen worden gedaan.”

Op zijn vroegst wordt het Spaarfonds volgend jaar opgeheven. Financiële consequenties zal dat niet hebben. Eerst zal de Kamer nog wel een (plenair) debat hierover voeren. (NRC)