Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkeer en infrastructuur

James Sharpe mogelijk terug Tweede Kamer in

Als één van de Kamerleden vertrekt, mogelijk na de Provinciale Statenverkiezingen, komt er weer een plekje vrij.

Het door zijn PVV-collega’s bejubelde Tweede Kamerlid James Sharpe kwam in november vorig jaar in opspraak. Zijn telecombedrijf in Hongarije bleek te zijn beboet voor het misleiden van klanten. Een datingservice van het bedrijf had klanten gelokt met contactadvertenties van vrouwen die niet beschikbaar waren.

Dagenlang beheerste James Sharpe, woordvoerder sport, verkeer en waterstaat voor de PVV, het nieuws. Eerst vanwege zijn – achteraf bleek een iets te stellige – ontkenning voor de camera’s van PowNews, daarna vanwege de beschuldiging van een oud-hordenloper dat de PVV’er hem met een spike in het gezicht zou hebben geslagen. Toen de ex-vriendin van Sharpe zich enkele dagen later ook nog meldde bij de media, besloot het Kamerlid de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. Hij kon zich door alle aandacht niet meer concentreren op zijn werk, verklaarde Sharpe.

Maar inmiddels gaat in de Tweede Kamer het gerucht dat Sharpe een terugkeer in de landelijke PVV-fractie overweegt. Hij komt in aanmerking voor een zetel wanneer een van de huidige Kamerleden de fractie verlaat. Zo is Roland van Vliet kandidaat-gedeputeerde in Limburg, voor het geval de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen in die provincie zou gaan meeregeren. Sharpe zelf laat er nog niets over los. PVV-leider Geert Wilders zei desgevraagd dat hij een terugkeer van James Sharpe niet uitsluit. „Het is een reële optie. En het is zijn goed recht.” (NRC)