Jacht op piepjonge groeibriljantjes

Als Feyenoorder Nathan Ake zestien jaar wordt, verhuist hij naar Chelsea. De KNVB onderzoekt de zaak. Maar de afgelopen jaren vertrokken tal van talenten naar Engeland.

voetbal chelsea 08-2010 patrick van aanholt HOLLAND ONLY *** Local Caption ***
voetbal chelsea 08-2010 patrick van aanholt HOLLAND ONLY *** Local Caption *** Action Images

Dat de Feyenoord Academy vorig jaar de Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van Nederland kreeg, heeft zeker niet alleen maar voordelen voor de Rotterdamse club. Met name scouts vanuit Engeland zijn vaste gast op Varkenoord waar de groeibriljantjes uit de opleiding hun vaardigheden vertonen. Het gaat om tieners die ooit droomden van een carrière in de Kuip, maar al snel voor het buitenland kiezen als een grote club met een zak geld zich meldt. Zo vertrokken Jeffrey Bruma (Chelsea), Rajiv van la Parra (FC Caen), en Kyle Ebecilio (Arsenal) de afgelopen jaren op jonge leeftijd uit Rotterdam-Zuid. De vijftienjarige Nathan Ake is de volgende die op de nominatie staat naar Chelsea te gaan.

Gaat het hier om kinderhandel of hoort het bij de keiharde wetten van het internationale voetbal? De voorbije jaren werd het wel eens oogluikend toegestaan dat clubs en makelaars met elkaar onderhandelden over tieners van nog geen zestien jaar. Officieel verboden. Zo maakte Bruma in 2007 op vijftienjarige leeftijd de overstap van Feyenoord naar Chelsea. Om de regels te omzeilen werd net gedaan alsof de familie vanwege het werk van zijn vader naar Londen was verhuisd. Bruma kreeg een miljoenencontract. Feyenoord werd door Chelsea gecompenseerd met een vergoeding. Toen later bleek dat de vader helemaal niet werkzaam was in Engeland trok niemand aan de bel.

In het kielzog van Bruma verruilden tal van jonge talenten de Nederlandse opleiding voor een contract in Engeland, onder wie Oguzhan Özyakup (van AZ naar Arsenal), Arsenio Halfhuid (van Excelsior naar Aston Villa), Patrick van Aanholt (van PSV naar Chelsea) en Jordy Brouwer (van Ajax naar Liverpool). De verschillen zijn soms groot. Kyle Ebecilio liep op zijn zestiende bij Feyenoord ‘gratis’ de deur uit. Brouwer werd weggekocht. Engelse clubs investeren mede gedwongen door de eigen strikte regels liever in een buitenlander dan in Engelse jongens.

De Engelse clubs mogen alleen scouten in een straal van anderhalf uur rijden om de thuisbasis. Zo vist Manchester United bijvoorbeeld in dezelfde vijver als Liverpool, Everton, Wigan Athletic en Blackburn Rovers. Wanneer Manchester United toch een talent uit bijvoorbeeld Londen haalt, kost dat 250.000 pond. Voor iemand uit het buitenland is dat 10.000 pond. Het is dan logisch dat er jonge spelers uit andere landen worden gehaald”, zei René Meulensteen, assistent-trainer bij Manchester United eerder tegen de ze krant.

De talentenjacht wordt verder aangewakkerd door de zogenoemde Homegrown Rule, die de UEFA heeft ingevoerd. Die houdt in dat bij internationale wedstrijden acht van de vijfentwintig selectiespelers door de club zelf moeten zijn opgeleid. Spelers die tussen hun vijftiende en eenentwintigste drie jaar lang bij een club spelen, gelden als local trained. Om aan de regel te voldoen moeten clubs dus talenten voor hun achttiende bij andere clubs wegplukken.

In het schimmige gebied rond transfers van jeugdspelers zoeken clubs, spelers en zaakwaarnemers vaak de grenzen van het toelaatbare op. Niet altijd gaat dat goed. Zo werd Chelsea twee jaar geleden op de vingers getikt bij het aantrekken van het talent Gaël Kakuta van het Franse Lens in 2007. De FIFA achtte Kakuta schuldig aan contractbreuk bij Lens. Chelsea zou de Franse speler, destijds pas zestien jaar, hiertoe hebben aangezet. Kakuta werd voor vier maanden uitgesloten van officiële wedstrijden en moest een boete van 780.000 euro aan de Franse club te betalen. Daarnaast mocht Chelsea aanvankelijk twee transferperiodes geen zaken meer doen. De Londense club schikte de zaak later met Lens.

Chelsea dreigt opnieuw in opspraak te komen met de overgang van de jeugdige Feyenoorder Nathan Ake naar de Londense club. De op handen zijnde transfer van vijftienjarige speler, die overigens op zijn dertiende Van ADO Den Haag naar Feyenoord ging, zal door de aanklager van de KNVB worden bekeken. Feyenoord heeft Chelsea per brief om opheldering gevraagd. Het makelaarskantoor Forza Fides zou volgens Voetbal International en andere bronnen de speler tegen de regels in zakelijk begeleiden. Revien Kanhai van Forza Fides ontkent de aantijging: „Wij begeleiden Ake niet. Wij doen advieswerk voor Chelsea. Met de familie Ake onderhouden wij alleen een vriendschappelijke band.”

Roberto Branco Martins van de overkoepelende makelaarsorganisatie Pro Agent is tegen het begeleiden van spelers van onder de zestien jaar. „Forza Fides is bij ons aangesloten en als uit onderzoek blijkt dat ze de regels hebben overtreden dan zullen sancties volgen”, aldus Branco Martins. „Aan de andere kant is het wel tijd dat we deze discussie breder gaan voeren. Als Chelsea aan een speler van vijftien jaar trekt dan moet zo’n jongen wel begeleiding krijgen. Het huidige systeem vertoond te veel lacunes en de nieuwe plannen van de FIFA zullen leiden tot problemen van een nog grotere orde. Al met al moet worden voorkomen dat mensen geld aan minderjarigen verdienen. Het belang van spelers moet voorop staan.”