Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

In beeld: de mooiste foto’s van fotograaf Koen Wessing

Amsterdam, rond 1972. Bickerseiland, gezien naar het Prinseneiland. Foto uit de serie 'Amsterdam voor het voorbij is' gemaakt in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Fotograaf Koen Wessing overleed gisteren op 69-jarige leeftijd. Nicole Robbers, chef fotografie van NRC Handelsblad, selecteerde voor nrc.nl de mooiste foto’s van Wessing.

Wessing, die in de loop van de jaren veel werkte voor de weekbladen als Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer, maakte reportages in Zuid-Afrika, Afghanistan, Burundi, Indonesië, Albanië en Roemenië. Daarnaast fotografeerde hij ook in Nederland. Hij volgde de Nieuwmarktrellen en maakte, tussen 1976 en 1979, in opdracht van het Rijksmuseum een reportage over ‘Andere culturen’. Ook zijn series over gastarbeiders en religieuze sekten in Nederland vestigden zijn naam als betrokken fotograaf.

Samen met fotografen Ad van Denderen en de al eerder overleden Peter Martens heeft Wessing in de jaren zeventig de toon gezet met sociale fotografie, zegt Nicole Robbers.

“In zijn foto’s nam hij de mens als uitgangspunt. Die wilde hij laten zien in al z’n wanhoop. Hij wilde het venster op de wereld zijn en cijferde zichzelf weg. Dat is tegenwoordig bij veel fotografen veel minder het geval. Het spreekt me heel erg aan dat de foto’s achteloos lijken te zijn gemaakt. Als kijker word je deelgenoot van wat je ziet. Dat de foto’s in zwart-wit zijn draagt bij aan de sfeer.”

Zijn mooiste foto’s maakte Koen Wessing van mensen in zware omstandigheden. Niettemin ging het de sociaal betrokken fotograaf om wie zij waren en wat hen bewoog, schrijft NRC-kunstredacteur Rosan Hollak vanmiddag in een necrologie in NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de necrologie vanaf 16.00 uur lezen in de digitale editie.

Onderstaande foto’s van Wessing zijn afkomstig van fotopersbureau Hollandse Hoogte.

Chili, Santiago, september 1973. Na de militaire coup: een arrestant wordt gefotografeerd.Chili, Santiago, september 1973. Na de militaire coup: een arrestant wordt gefotografeerd.

Nicaragua, Esteli, zomer 1978. Na een bombardement van de regering-Somoza zakken twee zussen van wanhoop in elkaar, nadat ze het lichaam van hun vermoorde vader langs de kant van de weg hebben gevonden. Het is één van de beroemdste foto's van Wessing.Nicaragua, Esteli, zomer 1978. Na een bombardement van de regering-Somoza zakken twee zussen van wanhoop in elkaar, nadat ze het lichaam van hun vermoorde vader langs de kant van de weg hebben gevonden. Het is één van de beroemdste foto's van Wessing.

Ierland, Dublin, 1963. Ierland, Dublin, 1963.

Rwanda, Kigali, juli 2000. Vluchtelingenkamp.Rwanda, Kigali, juli 2000. Vluchtelingenkamp.

China, Dali, Yunnan, 1987. Kinderen met paard op de foto.China, Dali, Yunnan, 1987. Kinderen met paard op de foto.

Pakistan, Omgeving Peshawar, oktober 2000. Afghaanse vluchtelingen. Schooltje in het vluchtelingenkamp.Pakistan, Omgeving Peshawar, oktober 2000. Afghaanse vluchtelingen. Schooltje in het vluchtelingenkamp.

Italië, Napels, 2003. De Spaanse wijk Quartiere Spagnolo. Twee oude vrouwen lopen gearmd en ondersteund met wandelstok.Italië, Napels, 2003. De Spaanse wijk Quartiere Spagnolo. Twee oude vrouwen lopen gearmd en ondersteund met wandelstok.

Chongqing, bergstad met trappen in de straten in 2007. Jukdragers kunnen op elke hoek van de straat ingehuurd worden om goederen naar boven te dragen. Chongqing, bergstad met trappen in de straten in 2007. Jukdragers kunnen op elke hoek van de straat ingehuurd worden om goederen naar boven te dragen.

Vredesdemonstratie in Amsterdam in 1960. Actievoerders in Lelijke Eend met vlag. Vredesdemonstratie in Amsterdam in 1960. Actievoerders in Lelijke Eend met vlag.