Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Het wachten is nu op een prenatale transfer

Bep Bakhuys was 28 jaar toen hij in 1927 het Venlose VVV verruilde voor FC Metz, om zo legaal geld te kunnen verdienen met voetbal. Faas Wilkes ging in 1949 op 25-jarige leeftijd van Xerxes (Rotterdam) naar Internazionale in Milaan. Johan Cruijff stapte op zijn 26ste over van Ajax naar FC Barcelona en Marco van Basten was 22 toen hij van de Amsterdamse club naar AC Milan ging.

Vier internationals die op min of meer rijpe leeftijd avontuur, geld en glorie zochten en vonden in het buitenland. Dat was in een tijd dat voetbalclubs nog geen bezit waren van olie- en gasboeren.

Van de 15-jarige Feyenoord-speler Nathan Ake is bekend dat hij over ruim twee weken, als hij 16 wordt, een contract zal tekenen bij Chelsea in Londen, de club van de Russische tycoon Roman Abramovitsj. En hij is lang niet het eerste Nederlandse joch dat op puberleeftijd emigreert om hoopvol tegen een bal te schoppen.

Zou er al buitenlandse belangstelling bestaan voor de 4-jarige Damián van der Vaart, het zoontje van Rafael? Hoe lang duurt het nog voordat de eerste prenatale transfer wordt afgesloten? Overwegen spelersmakelaars een optie te nemen op de gevolgen van een liefdesdaad die Wesley Sneijder dient te verrichten?

Kinderhandel is tot de voetbalsport doorgedrongen. In de Tweede Kamer heeft de PvdA er aan minister Edith Schippers (Sport, VVD) schriftelijke vragen over gesteld. Over de rol van voetbalmakelaars en andere intermediairs. Of de minister daar maar iets tegen wil doen.

Leuk geprobeerd, maar zo min als een wettelijk verbod een einde aan prostitutie kan maken, zo min zal de politiek in staat zijn louche en schimmige praktijken in de voetbalwereld te voorkomen. Met nette afspraken tussen bonden en clubs is dat wel te bereiken. Maar ja, fatsoen, kom daar eens om.

John Kroon

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In de rubriek Op Links (3 februari, pagina 14) stond dat voetballer Bep Bakhuys in 1927 de overstap maakte van VVV uit Venlo naar het Franse FC Metz. Dat was in 1937.