Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Hartbewakers tekort

Dijkzigt wil school voor hartbewakers

– Er is dringend behoefte aan speciaal opgeleide verpleegsters die hartpatiënten op een “intensive care”-afdeling van een ziekenhuis kunnen bewaken en behandelen. Dit heeft prof. P.G. Hugenholz, hoogleraar in de cardiologie aan de medische faculteit te Rotterdam, gisteren verklaard. Hij zit met het vraagstuk dat de thoraxkliniek niet verder kan worden uitgebreid door een tekort aan verpleegkundig personeel.

Sinds vorig jaar oktober worden in het academisch ziekenhuis te Rotterdam verpleegsters opgeleid voor de bewaking van hartpatiënten, maar acht cursisten gaan na hun opleiding eind deze maand terug naar hun eigen (regionale) ziekenhuizen.

Rotterdam heeft acht bedden in gebruik voor “intensive care” waarvan drie voor de bewaking van stoornissen in het hartritme en hartinfarct en vijf voor bewaking na operaties. [...]