Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Pro-Mubarak betogers verdreven door demonstranten en leger’

Anti-government protestors face soldiers just outside the main square in Cairo, Egypt, Thursday, Feb. 3, 2011. Egyptian army tanks and soldiers moved to end violence between anti-government protesters and supporters of President Hosni Mubarak in Cairo's central square on Thursday after standing by for nearly a day as the two sides battled with rocks, sticks, bottles and firebombs. (AP Photo/Ben Curtis)
Anti-government protestors face soldiers just outside the main square in Cairo, Egypt, Thursday, Feb. 3, 2011. Egyptian army tanks and soldiers moved to end violence between anti-government protesters and supporters of President Hosni Mubarak in Cairo's central square on Thursday after standing by for nearly a day as the two sides battled with rocks, sticks, bottles and firebombs. (AP Photo/Ben Curtis) Anti-Mubarak betogers achter geïmproviseerde verdedigingswallen, vlakbij het Tahrir-plein in Kairo. (Foto AP / Ben Curtis)

Tussen voor- en tegenstanders van president Hosni Mubarak braken vanmiddag rond drie uur lokale tijd gevechten uit nabij het Tahrir-plein in Kairo. Na langdurig over en weer gooien van stenen, dreven de anti-Mubarak demonstranten de regeringsgezinde betogers uiteindelijk de toegangswegen op, weg van het plein.

Het leger, dat tot dan toe trachtte de twee groepen van elkaar gescheiden te houden, leek toe te staan dat demonstranten de pro-Mubarak betogers verjoegen. Volgens AP nam een aantal tanks een dreigende houding aan richting de stenengooiden sympathisanten van de president, meldt Reuters. Er zijn geweerschoten gehoord, maar onbekend is van wie deze afkomstig waren.

De grimmige en onvoorspelbare situatie in het centrum van Kairo houdt in de loop van vanmiddag aan, zonder dat het sinds zonsopgang tot echt grootschalige confrontaties is gekomen tussen voor- en tegenstanders van president Hosni Mubarak.

Premier: onderzoek naar aanval pro-Mubarak betogers
De Egyptische premier Ahmed Shafiq zei vanmiddag de recente onlusten te betreuren. De aanval van pro-Mubarak betogers op demonstranten was “een grote fout”, en hij erkende dat de aanval waarschijnlijk georganiseerd was. Hij kondigde een onderzoek aan naar de machinaties achter de pro-Mubarak beweging. De suggestie dat het regime er zelf achter zit, werd vanmiddag verworpen door een woordvoerder van de regering.

Na een bloedige dag en nacht op en rond het Tahrir-plein, waarbij zeker vijf mensen zijn omgekomen door geweldshandelingen van vermoedelijk pro-Mubarak betogers, wordt vandaag opnieuw gevreesd voor een geweld tussen de twee groepen.

Het leger probeert vandaag, anders dan gisteren, wel een rol van betekenis te spelen.

De protesten tegen het regime van Hosni Mubarak, die zijn land dinsdag toezegde zich niet herverkiesbaar te stellen, gaan vandaag hun tiende dag in. Na de vreedzame massademonstratie eerder deze week escaleerde de situatie in Kairo gisteren volledig toen ook pro-Mubarak betogers de straat op gingen, om de confrontatie aan te gaan.

Veel wijst op georchestreerde pro-Mubarak betogingen
The Guardian laat op zijn site sms-berichten zien die de vermoedens versterken dat de pro-Mubarak betogingen in zekere mate georchestreerd zijn door het regime. Provider Vodafone heeft vandaag zijn beklag gedaan over het gebruik van zijn netwerk voor politieke berichten door het Egyptische regime. Al-Jazeera toonde gisteren al ID-kaarten van Mubarak-aanhangers waaruit zou blijken dat deze protesten aangevoerd werden door agenten in burger.

NRC-redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants zegt daarover:

“De Egyptische staatstelevisie noemde de mensen die gisteren en vannacht het anti-Mubarakkamp in Kairo en andere steden aanvielen, pro-Mubarak-betogers. Het regime beloofde onderzoek in te stellen wie er achter de aanvallers zat. Maar het was gisteren meteen duidelijk dat de regering haar gebruikelijke tactiek hanteerde om te proberen een eind te maken aan protest dat haar niet bevalt. Mensenrechtenorganisaties hebben in het verleden talloze gevallen gedocumenteerd van dit soort intimidatie.”

Opnieuw is een aantal journalisten, waaronder ook een Nederlandse, vandaag slachtoffer geworden van mishandeling of intimidatie. Er komen steeds meer berichten binnen van journalisten die, volgens persbureau AP, ‘uit voorzorg’ door het leger worden opgepakt.

Volg ook het liveblog van nrc.nl over de onlusten in Kairo.