Gemeenten plannen nu al voor Koninginnedag

Amsterdam wil eerder stoppen en Den Haag wil Koninginnenach veel kleinschaliger aanpakken.

Het duurt nog even, maar nu wordt bepaald hoe lang je straks mag doorfeesten. Zo zien VVD, D66 en GroenLinks in Amsterdam niets in een plan van het college om feesten op Koninginnedag een uur eerder te laten eindigen.

Dat plan heeft als doel de uitstroom van bezoekers uit de stad te verbeteren, maar volgens de drie partijen, die samen net geen meerderheid hebben, werkt dat eerder averechts. Collegepartijen VVD en GroenLinks en oppositiepartij D66 vinden dat het effect van de maatregel niet goed is onderzocht. Bovendien zou het inkorten van feesten niet passen in de bruisende stad die Amsterdam pretendeert te zijn.

De gemeente kondigde eind vorig jaar al aan de spelregels voor Koninginnedag iets aan te scherpen. De vervoerders zouden daardoor een uur meer tijd hebben de achthonderdduizend mensen die de stad gemiddeld bezoeken, weer thuis te brengen. De vrijmarkt, evenementen en buitentaps moeten om 20.00 uur sluiten, het grote feest op het Museumplein een uur daarna. De nieuwe ‘spelregels’ worden vanmiddag besproken in een raadscommissievergadering.

Deze week werd ook bekend dat de gemeente Den Haag een andere invulling gaat geven aan ‘Koninginnenach’. Dat was traditioneel een groot evenement, maar het Haagse college heeft in verband met „problemen op het gebied van financiën, openbare orde en veiligheid” besloten het dit jaar veel kleinschaliger aan te pakken: „We gaan terug naar de opzet van vroeger, met veel gezellige bandjes die optreden in de horeca”, aldus de wethouder van Cultuur en Binnenstad. Ze stelde verder als belangrijkste voorwaarde voor het überhaupt laten doorgaan van Koninginnenach, dat voor 14 februari alle vergunningen rond moeten zijn. (Novum/NRC)