Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Gehrels is nog niet af van bouwer Stedelijk

De gemeente Amsterdam is nog niet af van aannemersbedrijf Midreth bij de bouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De bewindvoerders bij het bedrijf zeggen vooralsnog aan te sturen op een doorstart van alle activiteiten van het bedrijf, dat vorige week vrijdag surséance van betaling aanvroeg.

„We zijn nog in gesprek met de gemeente”, zegt Frank Somers, een van de twee bewindvoerders. „In de eerste helft van volgende week wordt pas duidelijk of Midreth wel of niet het Stedelijk Museum zal afbouwen.”

Afgelopen vrijdag stuurde verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels een brief naar de gemeenteraad, waarin ze schreef dat „wij in goed overleg uit elkaar gaan”. Dat was na een gesprek met Midreth-eigenaar Joop Leliveld, Gehrels gaf in een interview aan andere scenario’s te onderzoeken, waarin de gemeente zelf de hele regie over de bouw zou overnemen of een andere aannemer zou inhuren.

„Dat was misschien iets te voorbarig”, zegt een woordvoerder van Midreth. „De wens was blijkbaar de vader van de gedachte.” De gemeente Amsterdam is al langer niet tevreden over de aannemer, die ze verantwoordelijk houdt voor de vertraging bij de renovatie en nieuwbouw van het museum voor moderne kunst. Vooralsnog is het de bedoeling dat het eind 2011 zijn deuren kan openen voor het publiek.

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat de brief van vrijdag „een weergave van dat moment was, naar aanleiding van het gesprek met Midreth. Na de surséance hebben wij contact gezocht met de bewindvoerders”, zegt hij. „Zij hebben aangegeven volgende week meer uitzicht te geven op de uitkomst. Wij bereiden ons alvast voor op volgende stappen om de bouw zo snel mogelijk weer vlot te trekken.”