Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Egyptische vice-president: zoon Mubarak niet verkiesbaar

Suleiman op een persconferentie afgelopen maandag. Foto screenshot Egyptische staatstelevisie.

Gamal Mubarak, de zoon van de internationaal geïsoleerde Egyptische president, doet niet mee aan de volgende presidentsverkiezingen. Dat heeft vice-president Omar Suleiman om half vier gezegd in een interview op de Egyptische staatstelevisie.

Voordat de grootschalige onrust in Egypte vorige week dinsdag begon gold Gamal Mubarak als de gedoodverfde opvolger van zijn vader Hosni. De massaprotesten tegen het regime, en de benoeming op zaterdag van Suleiman tot vice-president, maakte de politieke situatie totaal anders. Ze torpedeerden volgens Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die de ontwikkelingen in Egypte volgt, de kansen van Gamal Mubarak:

“De benoeming van Suleiman maakte duidelijk dat Mubaraks zoon Gamal niet tot zijn opvolger wordt opgeleid, hoewel veel mensen dat dachten. Binnen het leger bestond verzet tegen zijn benoeming, omdat Gamal Mubarak niet afkomstig is uit het leger. Er werd al gespeculeerd dat Suleiman een potentieel alternatief kon zijn.”

Suleiman: vreedzame betogers komen vrij
Suleiman zei verder in het interview dat de Egyptische autoriteiten alle anti-regeringsdemonstranten gaan vrijlaten die niet bij gewelddadigheden betrokken waren. Over degenen die verantwoordelijk zijn voor het grootschalige geweld van gisteren op het Tahrirplein, vermoedelijk sympathisanten van president Mubarak, zei Suleiman dat zij zullen worden gestraft.

De uitspraken van Suleiman komen kort nadat de nieuwe Egyptische premier Ahmed Shafiq vanmiddag een uitgebreide persconferentie over de gewelddadige dag van gisteren gaf. Hij zei de recente onlusten te betreuren. De aanval van pro-Mubarak betogers op demonstranten was “een grote fout”, en hij erkende dat de aanval waarschijnlijk georganiseerd was. Hij kondigde een onderzoek aan naar de machinaties achter de pro-Mubarak beweging. De suggestie dat het regime er zelf achter zit, werd vanmiddag verworpen door een woordvoerder van de regering.

Voor- en tegenstanders Mubarak opnieuw slaags
Voor- en tegenstanders van het regime raakten een paar uur geleden opnieuw slaags op het Tahrirplein in Kairo. Volg het laatste nieuws over aanhoudende onrust in Kairo en de rest van Egypte via ons liveblog.